CASTRICUM - In 4 lessen maak je je eigen unieke zilveren sieraad door gebruik van de aloude zandgiettechniek! Wat is het procedé van zilvergieten? Je maakt eerst een ontwerp voor een ring of hanger uit perspex of blauwe vormwas.

Dit zijn beide makkelijk te bewerken kunststoffen. Hiervoor gebruik je technieken als zagen, vijlen en schuren. Als je ontwerpvorm klaar is, maak je er een afdruk van in Delftse gietaarde - een mengsel van olie en zand met een enorm fijne structuur. Het mooie aan die structuur is dat je er heel scherpe afdrukken in kunt maken, details gaan dus niet verloren bij deze gietmethode! Na het maken van de afdruk haal je het ontwerp van perspex of blauwe was er eruit, waardoor een holte overblijft - een gietmal. Als je de giettrechter en de luchtkanalen hebt gemaakt, waardoor het zilver de holte kan bereiken, is het tijd om het zilver te smelten en in je zelfgemaakte mal te gieten. Het gloeiend hete zilver stolt binnenin de mal, en vormt zo een exacte replica van de het ontwerp die je zelf gemaakt hebt. Wat een spannend moment moet het zijn om dan je eigen ontwerp in gestold zilver uit de aarde te wroeten!

Deze korte cursus wordt gegeven op maandagavond 19.30 - 22.00 uur in één van de nieuwe ateliers in Toonbeeld.

De eerste les is op 19 februari 2018. De volgende data zijn 5,12 en 19 maart 2018. De docent is Lillian Melker, samen met Chris Honigh. Beiden zijn gediplomeerde edelsmeden en hebben een eigen bedrijf waar ze hun eigen sieraden verkopen of in opdracht uitvoeren. De 4 lessen kosten € 117,50. Dat is exclusief de kosten van het materiaal(zilver!) Die zullen afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid zilver rond de € 50,00 liggen. Maar dan heet u wel een uniek zelfgemaakt zilveren sieraad! Aanmelden kan via de website www.toonbeeld.tv, ga naar beeldend en klik op korte cursussen.