HEILOO - Al twee jaar organiseert Basecamp theater van de ziel de Vrije Klankenavond maandelijks in het Remonstrantse schuilkerkje in Alkmaar. Nu een speciale Kersteditie in de prachtige Cultuurkoepel in Heiloo.

De Vrije Klankenavond houdt het midden tussen een concert en het zingen in een koor. Iedereen die komt zingt mee. Er worden eenvoudige melodieën voorgezongen en vervolgens herhaald door 'het koor'. De teksten zijn simpele affirmaties die er toe doen. Ze hangen geen bepaalde religie of stroming aan. Door de herhaling dringen de affirmaties dieper door en door de eenvoud van de melodieën ontstaat er vaak als vanzelf meerstemmigheid. Niets moet en alles mag. Je hoeft er niet je best voor te doen en een geschoolde stem is geen vereiste. Luisteren, je laten inspireren en moeiteloos meezingen, meer is niet nodig.

De mantra's duren soms wel tien minuten. Daarna is het stil of wordt er een instrumentaal intermezzo gespeeld. Het is vaak magisch wat er tijdens deze avonden ontstaat. De stemmen zingen samen en de musici improviseren, sturen en reageren op wat er op dat moment gebeurt. Soms jazzy, soms Afrikaans, soms gedragen en ingetogen en soms uitbundig. Schijnbaar moeiteloos ontstaat er muziek die van tevoren geschreven lijkt te zijn.
“Bij de volgende mantra...wat fado achtigs....ga ik los.” Zegt Cisca Mous over de afgelopen keer. “Het gebeurt gewoon. Heerlijk. Mijn lijf gaat als vanzelf mee. En ik geniet! Zoals ook andere om mij heen genieten. De één zingt mee uit volle borst. De ander zingt ingetogen en geniet echt net zo! Op haar/ zijn manier. Stemmen komen samen en het is een fantastisch geheel”. De avond wordt geleid door Sasja Dries (zang) en begeleid door Rob Stoop (vleugel), Wouter Mooij (gitaar) en Jasper Teule (contrabas).

Je bent van harte welkom om mee te doen op 27 december. Het begint om 20.00 uur, de koepel is vanaf 19.30 geopend. Reserveer als je zeker wilt zijn van een plekje via www.basecamptheatervandeziel.nl