NOORD HOLLAND - Fier! is een theatercongres over klimaatverandering, met aandacht voor het onzichtbare, ongehoorde en ongewone van deze aarde.

Wat moeten we doen om de aarde te redden? Deze vraag houdt de acteurs van Theatergroep Eenhoorn al een tijdje bezig. Dieren sterven uit, mensen komen om van de honger, anderen sterven aan te veel eten, de plasticsoep is enorm en de aarde warmt op. Is er een oplossing? Of zakt de moed ons in de schoenen? Welke plaats geven we ons zelf in de natuur? Ongeremde trotse heersers, bewuste beheerders of ontzeggen we ons alle pleziertjes? Wat moeten we, kunnen we, gaan we doen? Hoe vier jij het leven? Hoe fier ben jij?

Fier! is een theatercongres dat wordt gespeeld door acteurs met een beperking en gastacteurs uit de regio. Het is een congres over macht en onmacht, schuld en onschuld, wijsheid en dwaasheid. Heeft Obama het laatste woord, of Koen?

“Waar is Obama? Hij zou er toch om acht uur zijn?” We zitten ineens midden in de chaos van een klimaatcongres. Presentator Sanne is woest dat we ons milieu zo verzieken en er niets aan doen. Mango, Kousenband, Kokosnoot en Watermeloen zijn verdrietig omdat ze vanwege een beurs plekje weggegooid worden, het plastic vliegt om je oren en een warme stem spreekt tot ons uit het duister… Fier! is niet zomaar een voorstelling. Het is de nieuwste productie van Theatergroep Eenhoorn uit Alkmaar.

“Vorig jaar zijn we begonnen met het zoeken naar een thema”, vertelt artistiek leider en regisseur Cara. “Deze overwegend jonge groep acteurs is maatschappij kritisch en behoorlijk actiebereid. We hebben gesproken over wat hen zoal bezig houdt. Al die troep op straat, dat stoorde de groep heel erg. En zo was het thema milieu al snel gevonden.”

De groep acteurs splitste op in drie projectgroepen; dieren, voeding en plastic. Iedere groep ging aan het werk met een eigen gastregisseur. Drie losse verhalen werden bedacht en uitgewerkt.

Pas later kwam de groep weer bij elkaar en moesten de losse onderdelen tot één geheel worden gesmolten. Het congres werd de kapstok waar alle onderdelen aan opgehangen zijn. Heb je zin in een mooie spannende voorstelling met een kritische noot? Kijk dan op de speellijst wanneer je waar kunt gaan kijken.

Inmiddels is de theatergroep al op de helft van het tournee door Noord-Holland. Enkele publiekreacties zijn:

  • Ga zo door! Hier wordt iedereen erg gelukkig van. Heel bijzonder.
  • Prachtig verhaal! Belangrijk voor ons en goed om te denken over onze toekomst.
  • Goede muziek, zeer sprekende teksten en kostuums. In één woord: geweldig.

Fier! is te zien van 12 oktober t/m 14 april 2018 in o.a. Hoorn, Alkmaar, Schagen, Amsterdam, Wieringerwerf, Bovenkarspel, Castricum en Wormer. De speellijst is te vinden op www.theatergroepeenhoorn.nl, reserveren van kaarten gaat via reserveren@eenhoornvoorstelling.nl