UITGEEST - Stedenwandeling naar Purmerend op woensdag 15 maart. We gaan een grachtenwandeling door historisch Purmerend maken van circa 3 km, waarvan de officiële start op de Kaasmarkt is bij het Purmerends Museum. Velen zullen er waarschijnlijk al geweest zijn, maar zich misschien nooit gerealiseerd hebben dat er zelfs vestingwerken geweest zijn, waar nog steeds iets van terug te vinden is.
  
Purmerend is ontstaan als handelsnederzetting voor de visserij en scheepvaart tussen de (nog niet drooggemaakte) meren Purmer, het Beemster en de Wijde Wormer. De naam Purmerend is als volgt te verklaren: “het leght aan ’t eynde van de Purmer, ’t welck een meir oft binnenwater was, maer namaels droogh en tot landt gemaeckt”. Purmerend was rond 1340 een gehucht, maar kwam daarna tot bloei. Willem Eggert mocht in 1410 van graaf Willem de Zesde een eigen kasteel bouwen dat in 1413 gereed kwam; slot Purmersteijn.

Woensdag 15 maart, vertrek vanaf station Uitgeest om 09.33 uur. Terugreis om 16.30 uur. Kosten € 2,--. Reiskosten zijn voor eigen rekening. Eigen lunch meenemen. Gids: Wim de Wit. Opgeven bij Ada Molenaar, telefoonnummer 310172.