CASTRICUM - In de voorjaarsvakantie is er voor alle leeftijden wat te beleven in Huis van Hilde. Nieuw is een presentatie over de spectaculaire duikvondsten bij Texel; op een groot digitaal aanraakscherm kun je het onderzoek naar de japon van Koninklijke allure op de voet volgen. Het kinderprogramma heeft een Romeins thema, aansluitend bij de tijdelijke tentoonstelling Romeinse kust die nog t/m 31 maart te zien is. In de ArcheoHotspot kun je elke dag zelf als archeoloog aan de slag.

In 2014 werd in een wrak bij Texel een aantal spectaculaire vondsten gedaan, waaronder een bijzonder goed bewaard gebleven japon van zijden damast uit de zeventiende eeuw, andere kledingstukken en een deel van een Oosters tapijt. De vondsten worden op dit moment in het depot van Huis van Hilde nader onderzocht. Op een groot digitaal scherm in de vaste tentoonstelling kun je alvast de verhalen, foto’s en filmpjes bekijken, en het onderzoek naar deze intrigerende vondsten op de voet volgen. Er zijn ook duikvondsten van andere locaties rond Texel te zien.

Kinderprogramma

In de voorjaarsvakantie is er voor kinderen elke dag wat te doen; de meeste activiteiten zijn gratis. De Romeinse harnassen staan te blinken in de hal; hijs jezelf of je (groot)ouders er in en neem een foto. Op de knutselmiddag kun je een bijpassende helm maken. Wil je als archeoloog aan de slag, kom dan meewerken in de ArcheoHotspot. Natuurlijk zijn er ook ArcheoGames en speurroutes door de tentoonstelling.

  • Programma (18 t/m 26 februari 2017; gratis na entree, tenzij anders vermeld)
  • ArcheoHotspot: Ga zelf aan de slag met vondsten; dagelijks 10-16 (ma-vr), 11-17 uur (za en zo)
  • ArcheoLab Belevenis: Kruip in de huid van een archeoloog; ma en do 13 en 15 uur (8 t/m 14 jaar) en 14.15 uur (4 t/m7 jaar)
  • Kinderknutselmiddag Romeinen: Vrij 24/02; 13.30-16 uur (€2,50 na entree)
  • Kom een Romeins harnas passen! - Dagelijks
  • Rondleiding: Dagelijks 14-15 uur
  • Gratis kinderspeurtocht: Kom speuren, test je kennis en haal je gratis poster en lekkers
  • Speurroute voor kinderen: Door de tentoonstelling met je eigen ArcheoPaspoort (€ 1,50)
  • ArcheoGames: Speel het digitale opgraafspel doe mee in de interactieve zandbak of speel het Romeinse bootjesspel (dagelijks, gratis na entree)