BEVERWIJK - De fotografie zoals wij haar heden ten dage kennen bestaat inmiddels al weer bijna twee eeuwen. Alleen ging het vroeger toch wel ietsje anders.

Fotografie was een ambacht dat veel tijd in beslag nam. De fotograaf moest zijn ‘gevoelige platen’ letterlijk zelf maken. Hij bracht dan ook uren door in de donkere kamer om, bijvoorbeeld, glasplaten te voorzien van een lichtgevoelige laag, die na dat proces ook nog in het donker moesten drogen. Veel meer dan 20 platen per dag schieten met behulp van de houten platencamera, voorzien van matglas aan de achterkant en een verduisteringsgordijn om het allemaal te kunnen zien. Belichtingstijden van enkele seconden waren normaal.

Nu weet u meteen waarom de meeste foto’s rond eind 19e en begin 20e eeuw allemaal zo serieus waren. Hou immers maar een glimlach stokstijf exact hetzelfde vast. Het was een nieuwe vorm van portretteren waarbij je het resultaat verbluffend snel kon aanschouwen, en dat allemaal zonder dat er een schilder aan te pas hoefde te komen…

Aanstaande zaterdag, 7 oktober tussen 12.00 en 16.00 uur, stelt fotograaf Onno van Middelkoop mensen in staat om op deze oude ambachtelijke wijze geportretteerd te worden. Hij heeft plaats voor maximaal 6 portretten. “Het aantal lijkt weinig, maar ik schiet per persoon of per groep twee platen om redelijke zekerheid te hebben dat men er goed op staat. Omdat ik op het formaat 18 x 24 cm glasplaten werk, is mijn doka natuurlijk ook snel vol.”

U kunt aanstaande zaterdag dus langskomen bij fotografiecentrum ISOO.nu aan het Stationsplein 46 in Beverwijk. Voor een shoot wordt € 25,00 in rekening gebracht, waarna u de glasplaat digitaal ter beschikking wordt gesteld. Afdrukken kunnen natuurlijk ook. Dat kunt u ter plaatse met de fotograaf zelf bespreken. Graag tot zaterdag!