CASTRICUM - Zondag 14 april verzorgt Noa Eyl op uitnodiging van Toonbeeld het laatste Concert op zondag van dit seizoen. Net als vorig jaar wordt hij daarbij beleid door Daniël Luca, een geweldige cimbaalspeler, en contrabassist Gabriël Barbalau. Ze hebben alle drie een klassieke opleiding genoten, en binnen hun disciplines al veel furore gemaakt.

Dé ster van het zigeunertrio is toch echt Noa zelf. Die is als het ware met de viool geboren, die hij al vanaf zijn tweede jaar speelt. Zijn conservatoriumopleiding heeft hij destijds bewust niet afgemaakt, omdat hij de regels van het klassieke vioolspel veel te rigide vond voor de expressie die het wezen van de zigeunermuziek uitmaakt.

Bijzondere mix
De Russen omschrijven die expressie met ‘Serdce’, wat zowel hart als gevoel betekent. Ook door de Hongaren, hoewel bepaald geen vrienden van de Russen, wordt dat woord gebruikt. Het gevoel bepaalt immers het spel, de klank en het ritme van de echte zigeunermuziek. Extra bijzonderheid van BachTaloh dat de musici hun liefde voor de Roemeens Hongaars Oost Europese volksmuziek combineren met hun kennis en kunde op het gebied van de klassieke muziek.

Schwung
Noa Eyl wordt overigens de Nederlandse zigeuner wordt genoemd, een bijnaam waar hij terecht bijzonder trots op is. In het kader van het programma Klassiek viert de zomer werd hij juli vorig jaar ook als zodanig gepresenteerd door Floris Kortie, de co-presentator van het programma Podium Witteman. Voor die gelegenheid trad Noa op met de Hongaarse grootmeester van zigeunermuziek, Lajos Padar. Een eerlijk gezegd, wie de uitzending kritisch bekijkt, kan alleen maar concluderen dat Eyl het niveau van de grootmeester evenaart. Conclusie: het belooft weer een prachtig concert te worden, daarbij indachtig het spreekwoord: eind goed al goed!

Kaarten zijn te reserveren via www.toonbeeld.tv of tel. 0251-659012 en verder verkrijgbaar aan de zaal, bij de Readshop (Geesterduin), muziekhandel Borstlap, Boekhandel Laan en Vivant Rozing (Bakkerspleintje). Volwassenen € 15,50, 65+ € 13,50, kinderen (<12) € 6,50; consumptie (koffie, thee, limonade) in de pauze inbegrepen.