BEVERWIJK - In de maand maart is er een indrukwekkende voetbalverzameling te bewonderen in het Museum Kennemerland. De verzameling is het trotse bezit van Hans Slingerling.

"Ik ben in 1968 als 12 jarige begonnen met het verzamelen van voetbalspullen omdat mijn vader mij toen lid maakte van Voetbal International. Een, toen nog, papieren krant met zwart/wit foto's over voetbal wat 1 keer in de week uitkwam. Tevens maakte mijn vader me in dat zelfde jaar lid van de fanclub van Manchester United in Engeland. Hierdoor kon ik allerlei voetbalspullen als boeken over de Europa Cup, clubspeldjes, clubmagazines, vaantjes, plaatjes van Panini, foto's van spelers, etc. kopen van mijn zakgeld en kreeg het van mijn ouders voor mijn verjaardag, schoolrapport en dergelijke."

In de loop der jaren is Hans allerlei voetbalclubs verschillende voetbalspullen gaan verzamelen.
Sinds 2014 organiseer hij twee keer per jaar een voetbal verzamelaars beurs bij SC Telstar in Velsen Zuid.

"Mijn favoriete stukken zijn een paar voetbalschoenen van George Best (replica's) die mijn ouders voor me meenamen in 1969 na een vakantie in Engeland. Hij speelde bij Manchester United, bij de Busby Babies. De schoenen zijn wit, zwart en roodbruin van kleur, de veters zitten aan de zijkant en de schoenen hebben een platte bovenkant. Omdat er een handtekening van George Best op de bovenkant stond wilde ik er in eerste instantie niet op voetballen. Uiteindelijk ben ik dat toch maar als 13-jarige bij Vitesse '22 in Castricum gaan doen want ze zaten heerlijk en gaven me extra zelfvertrouwen om 'vol' uit te kunnen halen met mijn wreef. Ik heb er vol trots ongeveer 2 jaar op gevoetbald."

"Toen ik als 15 jarige naar Ajax ging kreeg ik daar nieuwe Adidas schoenen en heb mijn G. Best schoenen als verzamelobject zuinig bewaard tot op de dag van vandaag."

Het museum is te bezoeken op zondag, zaterdag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Noorderwijkweg 1A Beverwijk