CASTRICUM - Vorig jaar werd Maria de Fatima onderscheiden met de 'Ordem do Infante D. Henrique' voor haar verdienste omtrent de Portugese cultuur. Het was een eerbewijs van haar geboorteland voor deze zangeres die in Nederland de fado introduceerde en reeds lang woonachtig is in ons land.

De fado is de voor Portugal zo kenmerkende zangkunst die vroeger uitsluitend in armoedige kroegen werd gezongen. In de loop van de vorige eeuw werd ze echter salonfähig en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Portugese leven.

Het lot

Het woord ‘fado’ is afgeleid van het latijnse ‘fatum’ wat (nood)lot betekent. Voor ons heeft dat woord vaak een negatieve klank, maar niemand kan het zo prachtig bezingen als Maria de Fatima. Zij werd al vroeg tot fadista opgeleid en weet als geen ander met haar stem uitdrukking te geven aan wat de Portugezen ‘saudade’ noemen. Dat is een mengeling van weemoed, verdriet, melancholie en fatalisme maar ook van blijheid en uitgelatenheid. Al die stemmingen gezamenlijk maken het wezen van de fado uit.

Voor extra klankkleur zorgt het trio dat haar begeleidt. Dat bestaat uit de Portugese en de klassieke gitaar en de contrabas.

Zondag 26 november komt Maria de Fatima naar Castricum in kader van ‘Concert op zondag’, gepresenteerd door Toonbeeld. Het begint om 15:30 in concertzaal ‘Konigsduyn’ van Geesterhage, Geesterduinweg 3.

Kaarten zijn te reserveren via www.toonbeeld.tv/concerten of tel. 0251-659012 en verder verkrijgbaar aan de zaal, bij de Readshop (Geesterduin), muziekhandel Borstlap, Boekhandel Laan en Vivant Rozing (Bakkerspleintje). Volwassenen € 14,50, 65+ € 12,50, kinderen (<12) € 5,00; consumptie (koffie, thee, limonade) in de pauze inbegrepen.