CASTRICUM - Op zondag 15 december verzorgt de Nijmeegse kleinkunstgroep Gloed een concert in theaterzaal Geesterhage in Castricum. Vanaf 2005 heeft Gloed in dezelfde samenstelling het publiek met enthousiasme en speelplezier deelgenoot gemaakt van haar kleinkunst: verhalende Nederlandstalige liedjes op basis van gedichten. Met enige regelmaat beklimmen de muzikanten van Gloed de podia van kleine theaters door heel Nederland. Daarmee heeft de groep haar sporen achtergelaten. Regelmatig weerklinkt de gevleugelde uitspraak van Kick van der Veer (‘Andermans Veren’ Radio 5) over Gloed door in de reacties van programmeurs en publiek: “Gloed is goed.”

De vier muzikanten spelen tijdens dit concert voornamelijk de liedjes van hun 4e cd ‘Vier!’ en brengen ook twee nieuwe liedjes ten gehore, zoals het lied ‘Schip van mededogen’ dat zij schreven op basis van het gedicht ‘Albany – Nijmegen 2047’. Het lied gaat over de jaren na de bombardementen op Nijmegen en draagt een prachtig verhaal in zich. Zangeres Rudi Korthuis zal daar tijdens het concert over vertellen.

De kracht van Gloed schuilt in de intieme en ook vrolijke sfeer die zij tijdens concerten creëren. Een balans tussen ingetogenheid en dynamiek, vrolijke luchtigheid en melancholiek.
De zangeres verstaat de kunst van het (zingend) vertellen: haar toelichtingen over de nummers geven extra kleur aan een concert. De teksten van Gloed zijn betekenisvol: met humor, emotionele lading en een kwinkslag. Regelmatig vanuit de blik van een onbevangen kind. De muziek is meeslepend en gevarieerd: aanstekelijke ritmes en meeslepende melodieën.

De arrangementen ontwikkelen de muzikanten in gezamenlijkheid, de composities zijn over het algemeen van de hand van Gerard Veltrop, gitarist en componist van Gloed. Hij liet zich inspireren door o.a. het werk van: Judith Herberg, Jam Hanlo. Leo Vroman, Joke van Leeuwen, Jacqueline van der Waals, Frank Eerhart, Paul Asselbergs, Sara Kay, Gerard Nijenhuis, Mariken van de Bovenkamp en Marinus van der Werf.

Gloed bestaat uit Gerard Veltrop: gitaar, zang, composities, Rudi Korthuis: zang, Ines van Deursen: contrabas, jukebas, gitaar, zang en Harold in den Bosch: percussie, vibrafoon.

Aanvang 15.00 uur en toegangskaarten zijn in Castricum verkrijgbaar bij de Readshop (Geesterduin), Muziekhandel Borstlap, Boekhandel Laan, Vivant Rozing of te bestellen via: www.toonbeeld.tv en tel.nr. 0251-659012. Tarief p.p. 15,50; CJP/65+ 13,50; tot 12 jaar 6,50 euro