CASTRICUM - Wat gebeurt er met de pmd-verpakkingen nadat het aan de straat is gezet? Speciaal voor inwoners organiseert de gemeente Castricum op maandag 27 maart een excursie naar afvalverwerkingsbedrijf SUEZ in Rotterdam. Op deze trip ‘Van afval naar grondstof’ nemen de inwoners samen met wethouder Rob Schijf en een aantal raadsleden een kijkje in de keuken.

Afvalscheiden loont
Pmd staat voor plastic, metalen verpakkingen en drankkartons. Ze kunnen tegenwoordig bij elkaar in één zak. Wat er daarna mee gebeurt, is te zien bij SUEZ. Daar kunnen bezoekers de sorteerinstallatie aan het werk zien die de drie afvalstromen weer van elkaar scheidt. Zo vormen ze een belangrijke grondstof voor nieuwe producten.

Sinds er zulke machines zijn, is het afval scheiden voor inwoners een stuk gemakkelijker geworden: het overgrote deel van de verpakkingen kan nu bij elkaar. Zo hoeft er maar weinig restafval over te blijven. Thuis scheiden levert de beste kwaliteit grondstof op voor hergebruik. De ervaring leert ook dat wie pmd scheidt, het andere afval óók beter scheidt. Dat levert dus extra milieuwinst op. Voor producten als kleding, fietsen of tissues worden grondstoffen uit het pmd gehaald.

Aanmelden
Op deze trip van afval naar grondstof is plaats voor 20 inwoners van Castricum. De bus vertrekt op 27 maart om 11.30 uur en is om 16.45 uur weer terug in Castricum. Deelname is gratis. Aanmelden kan met een mail naar gemeentebestuur@castricum.nl, onderwerp bedrijfsbezoek SUEZ. Vermeld naam, adres en telefoonnummer. Bij het aanmelden geldt vol is vol. Deze excursie is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.