CASTRICUM - Concert op zondag – verzorgd door Toonbeeld – presenteert dit keer een bijzonder ensemble, bestaande uit Maaike Peters (cello), Rani Kumar (altviool), Merel Jonker (viool) en Francoise van Varsseveld (viool).

Ze kennen elkaar van het Utrechts conservatorium en spelen al jaren samen op hoog niveau. Daarbij gaat hun voorkeur uit naar klassieke strijkkwartetten in de dubbele betekenis van het woord.

Vol variatie

Gaia brengt een mooi afwisselend programma te beginnen met het strijkkwartet ‘L’indifferent’ (de onverschillige) van Hendrik Andriessen. Het bestaat uit drie korte deeltjes en de titel suggereert dat de componist ze in 1969 uit zijn mouw heeft geschud.

Daarna volgt het ‘strijkkwartet in G mineur opus 20’ van Haydn. Hij schreef de zes ‘opus 20’ kwartetten in 1772 waarvan één in G mineur, wat destijds ongebruikelijk was. Misschien is dat ook een

reden dat het niet zo vaak wordt uitgevoerd, terwijl het juist een zeer interessante compositie is.

Tot slot speelt Gaia het strijkkwartet no 2 in D groot van Alexander Borodin. Dankzij Liszt werd zijn werk ook buiten Rusland bekend. Fascinerend is de grote diversiteit aan stijlen in de verschillende delen van dit romantische kwartet. Vooral de Nocturne, het prachtige derde deel, is erg bekend geworden.

Tijd en plaats: zondag 4 maart, concertzaal Geesterhage, aanvang 15.30 uur. Kaarten zijn te reserveren via www.toonbeeld.tv/concerten of tel. 0251-659012 en verder verkrijgbaar aan de zaal, bij de Readshop (Geesterduin), muziekhandel Borstlap, Boekhandel Laan en Vivant Rozing (Bakkerspleintje). Volwassenen € 14,50, 65+ € 12,50, kinderen (<12) € 5,00; consumptie (koffie, thee, limonade) in de pauze inbegrepen.