CASTRICUM - Zondag 25 november is het Trio Trabant bij Toonbeeld te gast in het kader van Concert op zondag. Het Trio - Hilde Kertész, Winfried Veenker en Frank de Jong - spelen muziek uit een gebied dat ooit Centraal Europa heette. Daar vond na de Eerste Wereldoorlog een politieke aardverschuiving plaats en ontstonden nieuwe staten. Het resultaat was een soort lappendeken die onder de noemer Balkan werd gebracht. Na de Tweede Wereldoorlog werden de kaarten opnieuw geschud en werden alle bestaande regimes vervangen.

Eén geheel
De enige verbindende factor met het verleden bleef de volksmuziek. Per regio heeft die weliswaar een geheel eigen karakter, maar heeft ook veel gemeenschappelijke kenmerken qua klankkleur, ritmen en instrumentarium. Daarin onderscheidt ze zich duidelijk van de volksmuziek in West-Europa. Voor het gemak karakteriseert Trio Trabant het als muziek uit Zuid-West Zigeunië, waar voor de val van de muur de Trabant nog overal rondreed.

Muziek en dans
Het uitzonderlijke van dit concert zit ‘m niet alleen in de muziek maar ook in het gezamenlijk optreden met een deel van het Karpaten Ensemble. Dit laat de rijkdom zien van de volksdansen in Zuid-West Zigeunië, waarbij parendansen worden afgewisseld met stoere mannendansen. Daarbij worden ook de verschillen tussen de Hongaarse, Roemeense en de Zigeuner-dansen gedemonstreerd. Het zorgt voor een wervelend spektakel en maakt duidelijk dat dans en muziek uit genoemd gebied onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Kuitenflikker
Wie in Oostenrijk of Beieren ooit Schuhplattler in actie heeft gezien, weet dat de mannen tijdens het dansen hoge sprongen maken en daarbij afwisselend op hun kuiten en voetzolen slaan. Het is een combinatie van lenigheid en behendigheid. Het Nederlandse woord voor zo’n sprong is een kuitenflikker, maar dat is net als de techniek allang in onbruik geraakt. In de Karpaten echter nog lang niet. En het lijdt geen twijfel, of de gasten zullen ook op dat gebied een staaltje van hun kunnen laten zien.

Het concert vindt plaats in de mooie concertzaal van Geesterhage, Geesterduinweg 3 te Castricum en begint om 15.00 uur. Na afloop kan, wie dat wil, de middag afsluiten met napraten bij een drankje en een hapje in de foyer.

Kaarten zijn te reserveren via www.toonbeeld.tv of tel. 0251-659012 en verder verkrijgbaar aan de zaal, bij de Readshop (Geesterduin), muziekhandel Borstlap, Boekhandel Laan en Vivant Rozing (Bakkerspleintje). Volwassenen € 15,50, 65+ € 13,50, kinderen (<12) € 6,50; consumptie (koffie, thee, limonade) in de pauze inbegrepen.