CASTRICUM - Dinsdag 14 februari is er een Auticafé. Na onderwerpen als ‘Autisme en een verstandelijke beperking’ en ‘Autisme en Passend onderwijs’, gaat het dit keer over ‘Vrijetijdsbesteding en wonen’.

Door moeite te hebben met sociale situaties, moeite met prikkelverwerking en vaak een beperkt interessegebied is het erg moeilijk om vrije tijd in te vullen voor een kind met autisme. Daarbij is voor veel activiteiten (professionele) begeleiding nodig. Aan de ene kant wil je, als ouder, je kind behoeden voor overprikkeling en mislukkingen, maar aan de andere kant wil je graag dat ze zich kunnen vermaken en zich (sociaal) ontwikkelen. En natuurlijk dat ze gelukkig zijn en leuke ervaringen opdoen.

Op jezelf wonen is voor mensen met autisme ook niet vanzelfsprekend. Hoe kun je dat mogelijk maken? En zijn er andere mogelijkheden?

Sprekers

Dit keer komen spreken Ron Koppies en Marcha Luitjes. Marcha is teamleider bij Joy Living Heerhugowaard en actief als zelfstandig ondernemer onder de naam Autisme Kennis en Ervaring, ze geeft lezingen, workshops en coaching. Marcha heeft zelf ook autisme en kan daardoor uit eigen ervaring spreken.

Ron is psycholoog met ervaring binnen de GGZ-jeugd, het speciaal basis onderwijs en als onderwijsconsultant. In 2007 is hij Kop-zorg gestart, een psychologische praktijk. In 2010 is hij met een compagnon een kinderkookcafé begonnen, dat inmiddels is uitgegroeid tot een volledige instelling met de naam Autstekend.

Wat is Auticafé Kennemerland? Het Auticafé zijn informatieve avonden georganiseerd door ouders voor ouders van kinderen met autisme. Ons doel is om ouders, mantelzorgers en hulpverleners in Kennemerland met elkaar in contact te brengen, informatie te delen, ervaringen uit te wisselen, oplossingen aan te dragen en vooral een luisterend oor te bieden.

Uiteraard is er ruimte voor vragen. In de pauze kunt u ook de sprekers persoonlijk ontmoeten.

Tegen het einde van het programma is er een mogelijkheid om 1 minuut te spreken over autisme gerelateerde onderwerpen. Achterin de zaal is er een uitgebreide folder en boekentafel.