CASTRICUM - Voor veel inwoners van Castricum is het misschien niet bekend maar binnen de CAL-gemeente wonen meer dan 20 Oeigoerse gezinnen afkomstig uit Oost-Turkestan. De afgelopen jaren hebben een aantal van hen nuttig vrijwilligerswerk verricht bij voetbalclub FC Castricum, bijvoorbeeld als medewerker in de kantine of assistent-gastheer.

Tekst: Frank Leonhard (namens 60+ veteranen FC Castricum)

Met name Arup Abdurahman, in zijn geboorteland al werkzaam als sportleraar, wordt door FC Castricum zeer gewaardeerd. Hij is dan ook elke zaterdagochtend op de velden te vinden om als inmiddels gediplomeerd KNVB scheidsrechter jeugdwedstrijden te fluiten. Daarnaast voetbalt hij elke zaterdagmiddag om klokslag 15.00 uur met een wisselend aantal andere Oeigoeren, en sinds kort ook met twee Syriërs, enthousiast mee met de 60+ veteranen tijdens hun onderlinge partijtje op het boardingveld.

Gaandeweg leerden de veteranen van FC Castricum hun Oeigoerse voetbalvrienden beter kennen. Niet alleen als goede voetballers, maar ook als aardige, bescheiden mensen die graag in onze samenleving willen integreren. De onderlinge communicatie in het Nederlands verloopt steeds beter, waarbij ze het plezierig vinden als ze geholpen worden in hun Nederlands taalgebruik. Moeilijk uitspreekbare typisch Hollandse klanken worden regelmatig geoefend tijdens het voetballen.In het begin waren de Oeigoeren nogal verbaasd over het gebruik van scheenbeschermers, hoewel ze het nut hiervan wel konden begrijpen gezien de pittige partijtjes. Grote hilariteit ontstond toen ze de volgende zin probeerden uit te spreken: “scheenbeschermers beschermen onze schenen tegen schoppen”.De integratie bij FC Castricum vordert gestaag en tijdens de ‘derde helft’ wordt er soms een alcoholvrij biertje meegedronken.

Om elkaar en hun gezinnen beter te leren kennen, organiseerden de Veteranen al eerder een geslaagde feestavond in het teken van de Oeigoerse cultuur. Recentelijk werd dit feest herhaald na afloop van het wekelijkse potje voetbal. Dit op verzoek van Sadikjan Seley, de eerste Oeigoer die zich in 2005 in Castricum vestigde. Het was voor de veteranen van FC Castricum een complete verrassing om een week van tevoren te horen dat het NOS programma EenVandaag een rapportage kwam maken over de integratie van de Oeigoeren in onze gemeente. Voorafgaand aan het partijtje werden Peter van Splunter als vicevoorzitter van FC Castricum en Arup geïnterviewd door het rapportageteam. Daarna kwam burgemeester Mans aan het woord om het belang van een goed verlopend integratieproces van statushouders in onze gemeente toe te lichten. In het zicht van de filmcamera deden de Veteranen tijdens het voetballen extra hun best om boven hun kunnen te spelen.Inmiddels waren de feestelijk geklede Oeigoerse families gearriveerd en een grote variëteit aan heerlijke Oeigoerse gerechten werden in de kantine uitgestald. Het gemarineerde malse lamsvlees op lange stalen spiesen werd door de Oeigoerse mannen op de barbecue vakkundig bereid tot overheerlijke kebab. De stemming onder de aanwezigen was zeer geanimeerd, waarbij ook de voetbalvrouwen nadrukkelijk contact met elkaar zochten. Ook de kinderen vermaakten zich uitstekend. Door de klanken van de Oeigoerse muziek in de kantine werden ze naar de dansvloer gelokt, even later gevolgd door hun ouders die met een uitnodigend gebaar ook de veteranen en hun vrouwen aan het dansen kregen. Al met al bleek maar weer eens op welke positieve manier een voetbalclub een rol kan spelen bij de integratie van medeburgers afkomstig uit verre landen.

Alles is op film vastgelegd door EenVandaag de uitzending is op 20 aug. om 18.15 op NPO 1