EGMOND AAN ZEE - Bij de 49e NN Egmond Halve Marathon op zondag 14 januari staan Khalid Choukoud, Tom Hendrikse en Luuk Maas aan de start. Zij gaan onder andere de strijd aan met het internationale deelnemersveld. Wie gaat het nieuwe jaar sterk van start en behaalt het podium van deze beruchte winterklassieker?


De NN Egmond Halve Marathon staat bekend om het gevecht tussen de Nederlandse en de buitenlandse toplopers. Dat de Nederlanders in Egmond in tegenstelling tot bij andere grote wedstrijden niet kansloos zijn, heeft alles te maken met het unieke en zware karakter van deze halve marathon.

Khalid Choukoud heeft wellicht de beste papieren. De 37-jarige Hagenaar verkeerd de afgelopen jaren in topvorm. Zo scherpte hij twee weken geleden zijn persoonlijk record op de marathon aan naar 2.07.37. Daarmee kwalificeerde hij zich voor de Olympische Spelen in Parijs en is hij na Nageeye de beste marathonloper van Nederland. Choukoud liep al vaker mee in Egmond. In de afgelopen 10 jaar mistte Choukoud alleen de editie in 2017, verder is hij er sinds de editie van 2011 al bij. Choukoud over de NN Egmond Halve Marathon: “Ik kijk ernaar uit om terug te keren in Egmond. De halve marathon is een van mijn favoriete wedstrijden, waarbij de strijd met de elementen centraal staat.”

Tom Hendrikse staat dit jaar voor de tweede keer aan de start in Egmond. Afgelopen jaar kwam hij in de Noord-Hollandse badplaats als eerste Nederlander over de finish (2e overall). Hendrikse weet komend jaar wat hij kan verwachten en misschien gaat hij dit jaar wel voor de eerste plek. Hij heeft recent een goede progressie gemaakt op de 10 km, 15 km en 10 Engelse Mijl.

Naast Choukoud en Hendrikse staat ook Luuk Maas dit jaar aan de start. Voor Maas is de NN Egmond Halve Marathon nog onbekend. Hij stond nog niet eerder aan de start, maar is zeker geen onbekende in de top. Onlangs kwam hij bij de TCS Amsterdam Marathon in oktober als tweede Nederlander over de finish, in een super snelle tijd van 2.11.46.

Op zondag 14 januari 2024 kunnen 18.500 hardlopers meedoen aan de 49e editie van de NN Egmond Halve Marathon. De halve marathon bereikte in november al de deelnemerslimiet. Het is wel nog mogelijk om in te schrijven voor de kwart marathon, NN Egmond Heroes Run of Egmond Mini Marathons. De inschrijving sluit op maandag 1 januari 2024.