CASTRICUM - Castricum kent een rijke historie als het gaat om biljarten. Sinds jaar en dag wordt er door vele liefhebbers op ieder niveau gespeeld. Meestal gaat het dan om de spelsoort ‘libre’ of ‘vrijspel’.

Zeer gevorderde spelers kunnen enorme series van honderd(en) punten maken. Eind 19e eeuw heeft men hiervoor het ‘kaderspel’ geïntroduceerd. Een korte uitleg; De biljarttafel wordt met krijtlijnen opgedeeld in vakken. Het is slechts toegestaan om één punt te maken binnen een vak, bij de volgende punt moet er minimaal één bal naar een ander vak gestuurd worden. Dit vergt enorme controle over de drie ballen. Castricum kent al decennia lang een aantal goede kaderspelers (‘kadristen’).

Piet Liefting was één van die goede kadristen in Castricum. Samen met zijn tweelingbroer Cees en jongere broer Arie heeft hij tientallen jaren gebiljart. Een groot deel van zijn leven heeft Piet zich ingezet voor de biljartsport. Vooral als instructeur was hij overal bekend. Van menig jong talent heeft hij een topper gemaakt. Vele recreanten heeft hij naar een hoger niveau getild. Een aantal bevriende biljarters heeft in 2007 als eerbetoon het ‘Piet Liefting Kaderternooi’ in het leven geroepen. Piet heeft daar zelf helaas maar één keer aan mee kunnen spelen. Kort daarna overleed hij.

Een decennium lang is er jaarlijks een editie van het toernooi gespeeld. Goede kaderspelers uit alle windhoeken wilden maat wat graag meespelen. Eind 2019 opende in Castricum het nieuwe Buurt- en Biljartcentrum aan de Van Speijkkade. Cees en Arie Liefting opperden het idee om het toernooi weer nieuw leven in te blazen. Cees biljart inmiddels zelf niet meer, Arie is nog steeds wekelijks actief. Onder de naam ‘Gebr. Liefting Kader Toernooi’ zijn er al twee edities gespeeld. Beiden waren een groot succes. Aan de muur in de biljartzaal hangt een prachtig glas-in-lood portret van Piet. De kaderspelers kijken hier altijd even naar en verbeelden zich even zijn goedkeurende knikje te zien en biljarten er vervolgens weer vrolijk op los.

De organisatie is enorm verheugd dat Snackbistro De Toren besloot dit evenement te sponsoren. De komende editie vind plaats op 29 en 30 oktober. 12 kaderspelers staan al weer te popelen om aan te treden. Wij verwachten dat ook deze editie weer een prachtig sportief en gezellig evenement wordt. Wie eens een ‘partijtje knap biljarten’ wil zien is van harte welkom. En nee… het hoeft echt niet fluisterstil te zijn, uw belangstelling wordt zeer op prijs gesteld!