CASTRICUM - Op zondag 6 januari was het gezellig druk bij AV Castricum. De microfonist wenste alle deelnemers en toeschouwers een gezond en blessurevrij 2019 toe. Er waren meer deelnemers dan bij de twee voorgaande Strand- en Duinlopen van dit winterseizoen, omdat veel lopers het nieuwe jaar gezond wilden beginnen en nog even een test wilden doen voordat ze volgende week de Kwart of Halve marathon in Egmond gaan lopen.

Om 10.15 uur klonk het startschot voor de korte afstanden, de 2,3 km en de 4,1 km.

2,3 km
Bij de allerjongste pupillen (mini’s en C pupillen) was het Eline Oppewal die won in een tijd van 11.14. Bij de jongens werd Niels Termes eerste in 12.14 minuten.
Bij de oudste pupillen (pupillen A en B) werd Isabella de Bruin uit Hilversum eerste, zij finishte in 11.25. Gevolgd door Sara de Waard van AV Castricum op de tweede plaats en Pien Koenen op de derde plek. Rens Denneman won bij de jongens in een tijd van 9.01, gevolgd door Melle Bernhard van AV Castricum en Bandi Leijen van AV Castricum.

Bij de CD-junioren was de winst voor Lenneke Pettinga van AV Castricum. Zij won de 2,3 km in 9.39 minuten. Tweede werd Sanoë Penha (AV Castricum) en derde Robin Verduin. Sepp Schulte van AV Castricum was bij de jongens de snelste deelnemer, hij kwam in 8.32 minuten over de finish. Tweede werd Timo Koenen en derde Jannes Boon.

De atleten van TDR Jeugd had hun eigen competitie. Femke Been was het snelste van de talentvolle juniores op de 2,3 km. Zij liep een tijd van 8.44 minuten. Gevolgd door Franka Holland op de tweede plaats en Marlotte Vliese als derde. Lars Bos van TDR Jeugd was de overall winnaar van de 2,3 km, hij deed dit in 8.17 minuten.

4,1 km
Bij deze afstand nam Duncan Steenbakker de kop en liet die niet meer los, hij finishte in een tijd van 13.20. Jesse Scheltema en Rob Nijssen werden gedeeld tweede in een tijd van 13.54. Deze 3 atleten zijn lid van TDR Jeugd. De overwinning bij de dames was voor Noa Zoon, zij liep 17.25. Richelle Kanis werd tweede. Beiden zijn lid van TDR Jeugd. Derde werd Evelien Massink.
De langere afstanden gingen van start om 10.45 uur. De omstandigheden voor snelle tijden waren gunstig, er stond weinig wind, het was eb en het strand was prima te belopen.

10,1 km - wedstrijdafstand
Deze afstand was tevens de wedstrijdafstand, de eerste drie atleten per categorie wonnen een geldprijs.

Mannen, senioren: Met ruime voorsprong won Vincent Hazeleger in een tijd van 34.46. Tweede werd Hasan Tavukcu in 37.17 en derde Jeroen Akerboom 40.11.
Mannen, senioren 40 jaar en ouder: Als eerste kwam Marcel Termes over de finish in 40.01. Tweede werd Folkert Brolsma en derde Alex Schermer.
Mannen, senioren 50 jaar en ouder: Rachid Mohammadi werd eerste in een tijd van 36.30, gevolgd door Edwin Aardenburg als 2e en Jaco de Kraker en 3e.
Vrouwen, senioren: Marieke Gimbel won deze afstand in een tijd van 47.17. Tweede werd Jolinda Lute van AV Casticum in 51.05. De derde plaats was voor Gabriëlle Groenevelt in 52.39.
Vrouwen, masters (35 jaar en ouder): Inge Felter-de Jong van AV Castricum liep een snelle tijd van 39.44, hiermee was zij tevens overall de snelste dame. Tweede in deze categorie werd Monique Arkenbout-Andries en derde werd Simone Gulkema.
15 km Joost Zaunbrecher won bij de mannen in een tijd van 56.50. De tweede plaats was voor Johan Smit, hij finishte in 57.47. De derde plaats was voor Guido Klaassen in 58.40. Bij de vrouwen kwam Petra van Ligten kwam als eerste over de finish, in een tijd van 1.04.44. Tweede dame was Manon van Tunen in 1.09.03 en de derde dame was Esther van Kleef, zij liep 1.10.30.