BEVERWIJK - Een interview met Ruben Koper kenmerkt zich door van de hak op de tak te springen. Aan de ene kant serieus en pal daarna weer heftig lachend en vooral over zichzelf praten. Hij weet heel goed wat hij wel kan en wil en wat niet. Ook Ruben (22 jaar) is weer een product van onze eigen jeugdopleiding, zoals zo veel speler van de 1e selectie.

Vertel eens over je jeugdperiode bij DEM:

Ik ben dus gewoon begonnen bij de Fjes. Na de gebruikelijke periode bij de F en de E pupillen werd ik gevraagd om naar Stormvogels/Telstar te gaan. Ik trainde toen ook al bij de voetbalschool van Piet van der Kuijl. Alles bij elkaar heb ik 3 jaar bij Stormvogels/Telstar gespeeld. Begonnen in de D2, daarna de D1 en als laatste in de C2. In deze periode werd ik getraind door oud DEM speler Hans Gert de Winter. Die periode was niet zo’n succes voor mij.

De Winter die na omzwervingen nu trainer is bij de dames van Buitenveldert. Achteraf heb ik wel veel geleerd van Piet van der Kuijl en vooral van trainer Wim Nat van de D2 bij Telstar. Er is verder nog een leuke anekdote in die periode. Ik ben 1 wedstrijd aanvoerder geweest van de D1 en we moesten toen tegen AJAX en daar was Frank de Boer toen de trainer. Ik kreeg toen een hand van hem en achteraf is dat toch wel speciaal.

Dit was gecombineerd Stormvogels/Telstar en DEM. Je kwam terug bij DEM en ging spelen in de C1. Hoe is dat gegaan?

Ik kwam uiteraard terug naar DEM, want dat is tenslotte mijn club. Ik ging spelen in de C1 met o.a. Lefteris Zandman, Cees van Hout, Stefan Kuilman, Glenn Pirovano en Menno Vermeer. De meeste van deze jongens zijn nu weg bij DEM en dat is heel jammer. Het zou goed zijn als die jongens toch weer terug komen op het oude nest. Lekker gezamenlijk spelen in DEM 2 en misschien ook wel in DEM1. Denk maar eens aan Lefteris. Mijn trainer was toen Cor Sikkema en daar bewaar ik alleen maar goeie Herinneringen aan. We werden kampioen en we hadden een fantastisch jaar met Cor. Hij is duidelijk in zijn trainingen en duidelijk en eerlijk in de communicatie. Het jaar daarna kreeg ik Mario Grille bij de B junioren. Bij hem heb ik niet in de B1 gespeeld. In mijn 2e jaar B kwam ik wel in de B1 en weer was Cor Sikkema mijn trainer, en weer werden we kampioen. Na de B junioren ging ik naar de A1 met trainer Erwin Tump, dat was niet zo’n succes. Na 1 jaar Erwin Tump kwam Cor Sikkema weer terug bij DEM en via de nacompetitie promoveerden we weer. Je kunt best zeggen dat ik met Cor altijd succes heb gehad. Een mooie periode was dat.

Hoe ben je maatschappelijk gesetteld en hoe ben je in de thuis situatie?

Ik woon nog lekker thuis bij mijn ouders. Dit zijn mijn grootste supporters. Heerlijk. Hoewel ik niet al te veel thuis ben maar vooral vaak bij mijn vriendin, Noortje Schipper. We gaan proberen om volgend jaar een eigen huis te krijgen. Lekker samenwonen. Voor mijn werk zit ik nu bij TATA bij de TSP. Dat is het vertinnen van staal. Dat werk is eigenlijk verpakt in een stage periode. Ik moet 3 keer stage lopen voor een periode van 20 weken. Ik voel me er heerlijk thuis.

In de senioren kwam je wel bij het eerste team maar speelde je niet alles.

De overstap van de junioren naar de senioren is echt niet zo makkelijk. Onder trainer Rene Bouma speelde ik veel, maar hij werd halverwege ontslagen en de nieuwe trainers waren Mario Grille en Ruud Man. Het ging ook daarna niet veel beter. Ik zelf kon wel goed werken met Rene Bouma. In die periode werd ik veel gecoacht door Nico Scheffer. Daar heb ik veel aan gehad want Nico was altijd positief in zijn coaching. Voor mij was dat heel belangrijk. Het 2e jaar speelde ik alle wedstrijden gewoon in DEM1, dat was het 1e jaar van Rowdy Bakker. In mijn 3e jaar begon de voorbereiding voor mij niet goed. Ik voelde me niet op mijn plaats want men liep erg op mij te zeiken. Ik heb toen een heerlijk seizoen bij DEM2 gespeeld. Totdat ik weer alles aan kon en heb ik de laatste 9 wedstrijden weer in het 1e gespeeld. We haalden toen 19 punten. Dit seizoen begon ik in de basis tegen VSV thuis, (1-1) om daarna 5 wedstrijden op de bank te belanden. Vanaf dat moment ben ik weer basisspeler geworden en dat wil ik zo houden. Nu ik min of meer vast in het 1e sta wil ik ook op mijn favoriete plek staan. Dat is op 3 of op 6. Ik speel verdediger en ik denk verdedigend. Als ik het even niet meer weet gaat de bal gewoon weg. Resultaat komt op de eerste plaats. Het maakt voor mij niet uit tegen welke club ik speel, het interesseert me gewoon niet.

Wat verwacht je van het resterende seizoen?

Zondag eerst de moeilijke wedstrijd tegen AFC’34. Uit speelden we slecht, vooral de 2e helft. Dus moeten we nu echt voor de 3 punten gaan. Als je naar de stand kijkt kunnen we nog wel wat bereiken. Maar spannend is het wel. Ik zorg er voor dat ik fit ben en me goed voorbereidt. Ik zit altijd weer met de ploegendienst, dat werkt weleens door in de wedstrijden. Maar nu ben ik vrij geweest en dus moet ik er gewoon staan. We weten waar we het voor doen. Of we al rijp zijn voor de Hoofdklasse weet ik niet, maar volgend jaar moeten we er zeker voor gaan als het nu niet lukt. Maar dan moeten we ons als 11tal gaan ontwikkelen. Er moeten komend seizoen jongens opstaan die hun mond opentrekken. Daar ontbreekt het af en toe wel eens aan. Verder moeten we gewoon afwachtten wat Rik Stals en Eric Klijn volgend seizoen gaan doen. Als die stoppen moet er wel wat gaan gebeuren op spelers gebied. Afwachten dus. Na AFC’34 krijgen we Velsen, dat is een van de achtervolgers. Maar iedereen moet nog tegen elkaar dus er is van alles mogelijk. Een ding wil ik nog wel kwijt. We hebben misschien een serieus 3e team nodig. Waar bijvoorbeeld de A2 in gaat spelen, die kunnen dan het 2e weer aanvullen. Maar misschien gaan deze spelers wel naar de Zaterdag1.

Is alles nu goed geregeld rondom DEM1?

Tot zover ik het kan beoordelen gaat het best goed. De spelersgroep gaat uitstekend met elkaar om. Nu Rowdy weggaat en Arvid komt zal er wel wat dingen gaan veranderen. Ik heb het prima kunnen vinden met Rowdy en dat zal ook met Arvid goed gaan. Het is alleen vreemd dat ik nog met hem gevoetbald heb. Ik ben benieuwd hoe de technische staf eruit gaat zien. Het is jammer dat ook Richard Klijn weggaat naar ODIN’59. Nu moet er nog een leider komen. Ik zou zeggen dat Remco Hoek misschien dit kan combineren. Dus assistent en leider. Lijkt mij een prima oplossing.