CASTRICUM - Op zondag 1 maart vond de 4e editie van de Parnassia Groep cross plaats, de cross die AV Castricum en de Parnassia Groep samen organiseren op landgoed Duin en Bosch. De samenwerking tussen AV Castricum en de Parnassia Groep betreft een maatschappelijk doel zoals participatie en het bevorderen van gezondheid. Er deden cliënten, begeleiders en medewerkers mee van de Parnassia Groep plus veel atleten van AV Castricum en andere verenigingen, totaal bijna 200 deelnemers.


Er kwam net een fikse hagelbui toen de lopers en lopertjes klaar stonden in het startvak voor de 2,5 en 4,1 kilometer. Maar de bikkels van jong tot oud lieten zich niet kennen. Na de start gingen de lopers circa 150 meter over de atletiekbaan en dan door een normaal gesloten hekje het terrein van landgoed Duin en Bosch op. Via spannende, smalle, kronkelende en pittige heuvelachtige paden, en met Schotse Hooglanders langs het pad. Als extra toetje was ook nog de heuvel bij de oude Trambaan in het parcours van de 4,1 kilometer opgenomen, een echte kuitenbijter.


Pupillen 2,5 kilometer
Bij de jongste deelnemers - de jongens pupillen C en mini - was Joris Kaandorp de eerste in 12.46 minuten. Enkele minuten later was het Niels Termes die als tweede weer terug bij AVC was. Manuel Berroa Matteo van AVC werd derde. Deze categorie met jongens tot en met 7 jaar telde maar liefst negen jonge atleetjes. Bij de meisjes in deze categorie was Eva van Weenen van AV Castricum de eerste, zij liep een tijd van 15.48. Gevolgd door Isa van Wolferen als tweede. Fleur Bekker op de derde plek.


Bij de jongens pupillen AB was Sten Out de eerste die over de finish kwam, hij liep 12.21 minuten en had daarmee een slechts twee seconden voorsprong op de nummer twee Noah Beentjes van AVC. Wout Wieringa werd derde. Bij de meisjes pupillen AB was de eerste plaats voor Yfke Hoffschult van AV Castricum, zij liep 13.17 minuten. Fien Boogaard finishte na haar als tweede, Inge Termes werd derde.


Junioren CD 2,5 kilometer
Joppe van der Eyden van AV Castricum kwam als eerste over de finish in 16.33 minuten. Bij de meisjes werd Iris Kleverlaan van AVC/TDR Jeugd eerste.


Junioren tot 16 jaar 4,1 kilometer|
In deze categorie was Rowan Dekker van AV Castricum de snelste atleet over de heuveltjes. Rowan finishte in exact 17.00 minuten. Bij de meisjes tot 16 jaar was Anouk Maks de winnares, zij liep haar 4,1 kiometer in een tijd van 26,41 minuten.


Mannen en vrouwen recreanten 2,5 kilometer
Guido Kaandorp kwam als eerste binnen op deze afstand en finishte gelijk met zijn zoon Joris in 12.46 minuten. Bij de vrouwen was het Ruth Spijker van AV Castricum/TDR Jeugd die als eerste binnen was in 10.03 minuten.


Mannen en vrouwen recreanten 4,1 kilometer
Quinten van Delft van AV Hollandia/TDR Jeugd was de snelste in 16.07 minuten. Bij de vrouwen was de eerste plaats voor Marianne Klanker van Phanos.


Oscar Wokke wint de 10 km bij de mannen
De 10 km werd bij de mannen gewonnen door Oscar Wokke van AV Hylas in 37.48 minuten, tweede werd Richard Dijkhuizen van AV Castricum, hij finishte in een tijd van 38.34, nagenoeg gelijk met clubgenoot Alex Schermer.


Cheryl Konijn wint de 10 km bij de vrouwen
Bij de vrouwen won Cheryl Konijn, lid van AV Castricum en trainend bij TDR Jeugd. Zij liep een tijd van 45.23 minuten. De tweede plaats was voor Lindsay van der Meer, ook van AV Castricum, zij zette een tijd van 46.31 op de klokken. Als derde finishte clubgenote Eileen Groenland in 47.10 minuten.


Laurens Hendriks - directeur van de Parnassia Groep - was speciale gast en mocht het startschot lossen. Tijdens de prijsuitreiking van de korte afstanden sprak hij de jeugdatleten, ouders en overige aanwezigen in het clubhuis toe: "Ik ben heel trots op iedereen die meegedaan heeft, vooral op alle kinderen die met rode wangen bij de finish aankwamen. Want heel belangrijk is in het leven om gezond te blijven, van lichaam én van geest. En daarom is deze samenwerking tussen Parnassia Groep en de atletiekvereniging heel erg mooi."