CASTRICUM - Zaterdag 7 maart streden de jongste atleten van Atletiek Vereniging Castricum, samen met ruim 1200 andere jeugdatleten uit de atletiekregio’s 1 t/m 5 (de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland), om de beste plaatsen in de districtsfinale van de Atletiekunie Crosscompetitie seizoen 2019-2020. Zo’n 50 pupillen en junioren van AVC waren hiervoor uitgenodigd op basis van hun goede prestaties in drie Noord-Hollandse voorronden.

De wedstrijd was een thuiswedstrijd; dankzij een perfecte samenwerking tussen AV Castricum en Kennemer Duincamping Bakkum konden atleten en het massaal toegestroomde publiek genieten van een groots sportief spektakel, met een uitdagend parcours over het heuvelachtige en soms modderige campingterrein. Burgemeester Toon Mans kwam een kijkje nemen en was blij verrast over de goede organisatie, het fraaie parcours en de inzet van de vele vrijwilligers. De winnaars kregen uit handen van de Burgemeester van Castricum een fraaie beker uitgereikt. Want het podium kleurde namelijk meermalen oranje door de AVC atleten die individueel of als team in de prijzen waren gevallen.

Duncan Steenbakker wint bij oudste jeugd

De oudste junioren, de 16 tot en met 19-jarige jongens junioren A en B (trainend bij de jeugdgroep van Team Distance Runners) mochten vijf kilometer lopen. Duncan Steenbakker slaagde erin om een eerste plek te pakken bij de jongens junioren A. Het was echter Jesse Scheltema die de wedstrijd hard maakte in het begin, maar hij kon de leiding niet houden. Hij zag zijn initieel aanvallend lopen beloond met een 3e plaats. Het team jongens junioren A en B, bestaande uit Duncan Steenbakker, Jesse Scheltema, Toon van Vuuren en Milo Dekker wist bovendien beslag te leggen op een derde plaats in het ploegenklassement.

Meisjes junioren C favoriet voor de titel

De meisjes junioren C waren van te voren favoriet voor de titel in het ploegenklassement. Vanaf het begin van de 2000 meter lange wedstrijd maakte Sien van Vuuren de wedstrijd hard en liet al haar mede atletes zwoegen om bij te blijven. Haar goede wedstrijdmentaliteit leverede haar tenslotte een 2e plaats op in 7.07 minuten. Marlotte Vliese hield zich ook uitstekend staande in het grote veld van 61 C-juniores en werd 11e. Niet ver achter Marlotte werd de 1e jaars C-juniore Iris Kleverlaan uitstekend 16e. Iris gaf vorige week bij de Parnassia Cross in Castricum al blijk in goed vorm te verkeren door als 1e van alle deelnemers de 2500 meter af te leggen. Door de hoge klasseringen van Sien, Marlotte en Iris werd de favorietenrol voor het ploegenklassement helemaal waargemaakt en eindigden deze aanstormende talenten (met ook Franka Holland en Britt Duinmeijer in het team) inderdaad op de hoogste trede van het erepodium.

Derde plaats voor Sepp Schulte bij jongens junioren D2
Sepp Schulte was gebrand om een goede race te lopen tijdens deze thuisfinale, voor deze 12-jarige atleet dé wedstrijd van het jaar. Dit lukte hem uitstekend, en Sepp was dan ook dik tevreden met zijn 3e plaats bij de jongens junioren D2. Met een op het juiste moment ingezette eindsprint wist Sepp nog een directe tegenstander te verrassen. Op het podium kreeg hij uit handen van niemand minder dan Burgemeester Mans zijn welverdiende beker uitgereikt. Sepp liep de 2000 meter wedstrijd in 7.16 minuten.

Tweede plaats voor ploeg meisjes pupillen C

De ploeg meisjes pupillen C - Fay Bergfeld, Sanne Nederlof, Fae Tuijn en Roos Bekker – wisten een uitstekende twee plaats in het ploegenklassement te behalen. Deze 7-jarige meiden mochten trots als een pauw een fraaie beker in ontvangst nemen. Fay werd bovendien knap zesde in het individuele klassement.

Bij de meisjes pupillen A2 was er een mooie top-10 klassering voor Gigi Martens. Met haar prima 8e plaats liet zij ruim 60 finalisten achter zich.

Al met al een fraai afsluiting van het crossseizoen voor de jeugd en trainers van AV Castricum, waarna het vizier weer op het baanseizoen gericht kan worden.