CASTRICUM - Zondag 5 januari klonk het startschot van de derde AVC Strand- en duinloop van dit seizoen. De loop van vandaag was voor veel lopers dé test voor de Egmond Halve marathon die voor volgende week zondag op de hardloopkalender staat. Voor met name de vele jeugdige lopers was het een sportieve afsluiting van de kerstvakantie. Er zijn geen parcoursrecords verbeterd. Wel hoorde de Strand- en duinlooporganisatie veel positieve reacties over het parcours en de sfeer.

490 deelnemers
Een groot aantal van zo’n 490 lopers gingen op de verschillende afstanden van start, onder hen de toptriatleet Mohamad Maso uit Syrië. Maar ook veel topatleten in spé: ruim 80 kinderen - al dan niet samen met hun rennende ouders - gingen van start op de 2,3 km of 4,0 km. Zo is onze AVC Strand- en duinloop een echt familiefestijn. Loopgroep 'De Meeuwen' uit Edam-Volendam was aanwezig met een grote groep lopers in hun herkenbare gele tenue. Yolanda Taylor, de vrouw onze penningmeester Iain - miste haar man nét op het 10 kilometer punt. Zij is toen maar gaan helpen bij de drankpost daar, zo druk was het met lopers.

Strand
Waar het in het bos en op de baan windstil leek, stond op het strand een venijnig zuidwestenwindje 4-5 bft. De langste afstand van vandaag, de 15 km, ging over het strand tot de strandopgang van Heemskerk. De 10,1 kilometer mocht iets eerder de beschutting van het duin kiezen, bij de strandopgang van het stille strand van Castricum. Het was hoogwater, langs de vloedlijn was het strand redelijk te belopen.

Prijzen
Pupillentrainer Sten van der Moer maakte een feestje van de prijsuitreiking voor de jeugdafstanden. De winnaars van de 10,1 kilometer - de wedstrijdafstand van vandaag - ontvingen een dinerbon t.w.v. 50 euro, te besteden bij Nautilus aan Zee, Strandpaviljoen Zeezicht of Grand Café van Ruysdael. Voor de winnende heer en dame op de 4,0 kilometer en 15 km waren er een tas vol groenten en andere gezonde producten, beschikbaar gesteld door Ekoplaza. Ook grote dank aan onze sponsor Oosterbaan Sport en Wandelschoenen voor het sponsoren van de startnummers.

Mini pupillen en pupillen C – 2,3 kilometer
Bij de allerjongste jeugd was bij de jongens de eerste plaats voor Jesse Out. Zijn 2,3 kilometer ging in 10:53 minuten. Niels Termes werd tweede, en Joris Kaandorp 3e. Bij de meisjes was de winst voor AVC atlete Sanne Nederlof (11:16 minuten). Fae Tuijn van AVC mocht op het podium komen voor de zilveren medaille, en brons was er voor Rena Aljobory van AV Lycurgus.

Pupillen AB – 2,3 kilometer
Sten Out was de winnaar in deze categorie bij de jongens, hij finishte in 9:56 minuten. Ole Snuif zat slechts vier seconden achter hem en eindigde op de tweede plaats. Derde werd AVC Noah Beentjes van AVC, het was spannend want Noah eindigde op slechts een seconde van de nummer twee. Bij de meisjes kwam Aimée Rood van AV Lycurgus als eerste over de streep, in 10:04 minuten. Cheyenne van den Bos en Nanne van Spanje eindigden op de tweede en derde plek.

Junioren CD – 2,3 kilometer
Owen Prins van AVC was de winnaar bij de jongens junioren CD. Hij liep zijn 2,3 kilometer in 9:49 minuten. Als tweede eindigde Jelte Welboren. Derde werd Jan Nijssens van AV Hylas. Bij de meisjes mocht Iris Kleverlaan van AVC het hoogste podium beklimmen, haar tijd was 9:51 minuten. De tweede plaats was 9 seconden later voor haar trainingsmaatje Lenneke Pettinga (AVC) en de derde plaats voor Eline Booms (AVC).

Junioren CD – 4 kilometer
Niek Bleeker van DEM was de winnaar bij de jongens in 16:00 minuten. Gevolgd door Sepp Schulte van AV Castricum op de tweede plaats. Melle Hooning werd derde. Bij de meisjes finishte Isabella de Bruijn van GAC Hilversum als eerste in 21:47 minuten. Tweede werd Brecht Hooning en derde Lotta Doorenbos.

Heren – 2,3 kilometer
Michiel de Ruijter tekende voor een eerste plek in 11:01 minuten. Een klein half minuutje later gevolgd door Rutger Kloek en op de derde plaats Jasper Dik.

Dames – 2,3 kilometer
Branda Calis was in 9:37 minuten de snelste dame, de nummer 2 Erika Nederlof.

Heren – 4 kilometer
Kees Vrolijk van AVC tekende voor de snelste tijd van 16:50 minuten. Hij had Sepp Schulte uitgenodigd om samen te lopen, en zo finishten coach en pupil tegelijkertijd in dezelfde tijd. Achter Kees eindigde Peter de Graaf als tweede en Richard Booms als derde.

Dames – 4 kilometer
Nicole Berghouwer van AV Trias was de winnares in 19:14 minuten. Daissy Tollens werd tweede. De derde plaats bij de dames op de 4 kilometer was voor Celine Bootsman van AV Edam.

Heren – 10,1 kilometer
De wedstrijdafstand was vandaag de 10,1 km. Dat betekent dat er op deze afstand geldprijzen waren per leeftijdscategorie, De triatleet Mohamad Maso was de winnaar van de 10,1 km. Mohamed is een zeer goede triatleet. Hij valt elke avond in slaap met maar een gedachte: deelname aan de Olympische Triathlon, hij hoopt in 2020 mee te doen in Tokyo. Dan is hij 27 jaar en op de toppen van zijn kunnen. Lees meer over hem, zijn vlucht uit Syrië en zijn passie voor de triatlon op onze website. De tweede plaats was voor Bernd Willaert, die helemaal vanuit het Vlaamse Kapellen was afgereisd naar Castricum. Hij liep een tijd van 37.55. De derde plaats was voor Vincent Docter van AV Castricum, hij liep een tijd van 38.29.

Heren – 10,1 kilometer mannen 40 tot 50 jaar
De AVC-leden Richard Dijkhuizen en Alex Schermer, beiden trainend in de groep van Jacco Verhulst, hadden een nek-aan-nekrace die gewonnen werd door Richard in een tijd van 39.17. Alex finishte in 39.19. De derde plaats was voor Marcel Termes van loopgroep Aart Stigter. Leuk om te zien dat Marcel Termes op veel Strand- en Duinlopen van onze vereniging aanwezig is!

Heren – 10,1 kilometer mannen 50 jaar en ouder
In deze leeftijdcategorie won Jaco de Kraker van Phanos uit Amsterdam in een tijd van 42.16. De tweede plaats was voor Marco Prijs in een tijd van 42.38 en de derde plaats was voor Ben Bijwaard die een tijd van 43.05 op de klok zette.

Dames - 10,1 kilometer
Nienke Kluft van AV Castricum was de eerste loopster die binnenkwam, zij had een tijd van 44.20. De tweede plaats was voor Femke van der Pal met een tijd van 45.11. Derder werd Bianca Balvert met een tijd van 46.37.

Dames - 10,1 kilometer vrouwen 40 jaar en ouder
In deze categorie was de winnares Monique Arkenbout-Anderiessen van loopgroep Aart Stigter. Zij liep een tijd van 46.46. De tweede plaats was voor Erica Pepping, met een tijd van 47.33. Derde werd Marnette Visser met 49.52.

Heren 15 kilometer
Deze afstand werd gewonnen door Maurik de Groot met een tijd van 55.54. De tweede plaats was voor Joost Zaunbrecher van AV Edam, hij liep 56.15. Derde werd Jurian Glas met een tijd van 56.37.

Dames – 15 kilometer
Maaike Calis van Suomi won deze afstand in een tijd van 1.09.10. De tweede plaats was voor Regina Veerman, zij finishte in 1.09.30. De derde plaats was voor Marjolein Bijwaard, zij liep een tijd van 1.10.11.

4e Strand- en Duinloop

De volgende Strand- en duinloop is op zondag 2 februari.