CASTRICUM - Woensdagavond 7 juni kwamen zo’n 180 atleten naar de atletiekbaan aan de Zeeweg. Zij kwamen voor een gezellige instuifwedstrijd, een persoonlijk record, of gebruikten deze wedstrijd als trainingswedstrijd. Eén man echter, Thomas van Ophem, kwam om een stokoud speerwerprecord te verbeteren. Zijn prestatie deed nogal wat stof opwaaien, en de Duinlopermeeting van AV Castricum haalde zelfs de landelijke media.

De 24-jarige Thomas van Ophem kwam in zijn vierde en laatste poging tot een afstand van 80,70 meter: 19 centimeter verder dan het 18 jaar oude Nederlandse record van Johan van Lieshout uit 1999. Veel leden van de atletiekvereniging maakten dit bijzondere moment mee. Zo stond voorzitter Joop Beentjes met open mond van verbazing de speer na te kijken: “Prachtig dit van dichtbij mee te maken, en om de vreugde, blijdschap van deze atleet te zien.”

Op dit moment is nog niet duidelijk of de atleet van AV Hera uit Heerhugowaard als nieuwe Nederlands recordhouder in de boeken komt. Ook Thomas van Ophem zelf dacht direct na zijn prestatie dat dit niet het geval zou zijn. Het was namelijk een gemengde wedstrijd, het deelnemersbestand bestond uit mannen én vrouwen, junioren en senioren. En dan tellen records niet. Maar de reglementen zijn er een beetje onduidelijk over. De Atletiekunie toetst op dit moment of aan alle voorwaarden voldaan is om het record tóch geldig te verklaren.