CASTRICUM - In november 2018 deed AVC-lid John Oudejans een oproep aan de leden van AV Castricum om de animo te peilen voor een Bevrijdingsloopestafette. Al snel had hij de eerste aanmeldingen binnen voor deze bijzondere loop, die elke 5 jaar gehouden wordt om de vrijheid te vieren. Op zaterdagavond 4 mei stonden alle 24 lopers plus 4 fietsers klaar voor vertrek.

Het Bevrijdingsvuur estafetteteam werd uitgezwaaid door voorzitter Joop Beentjes, burgemeester Mans en leden van het Veteranencomité.

Met een luxe bus vertrok de groep naar Wageningen. Om 23.30 uur begon de Bevrijdingsvuurceremonie op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld, met een muzikale omlijsting door het All For One Choir. Na de ceremonie overhandigde de Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord het Bevrijdingsvuur aan de burgemeester van Wageningen: Geert van Rumund. De burgemeester ontstak het Bevrijdingsvuur in de vuurschaal, om 24:00 uur 's nachts. De fakkels werden uitgedeeld aan alle deelnemende hardloopteams, bestaande uit meer dan 2000 lopers, die het vuur over Nederland gingen verspreiden. Dit bevrijdingsvuur wordt sinds 1948 ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken in Wageningen, het markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei.

Tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette verspreidden de hardlopers, als start van Bevrijdingsdag, het Bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap over heel Nederland. Het doel van elke deelnemende loopgroep was om op 5 mei de vlam te ontsteken in de eigen gemeente.

Het Bevrijdingsvuur estafetteteam van AV Castricum
Voor het team van AVC de uitdaging om de route van 125 kilometer af te leggen in de nacht.
Het team bestond uit leden van AV Castricum:

- lopers (die in diverse groepen trainen)
Martijn Kooijman, Beene Vis, Eileen Groenland, Jeroen van der Voort, Thijs Putter, Alex Schermer, Hans & Ingrid van der Werf, Bob Klaasse, Simone Weeda, Sergio Felter, Caroline den Bakker, Miriam Boorsma, Annelies Veldt, Rick Molenaar & Ester van Ouwerkerk, Marion Dijkhuizen & Stan, Sander Haasbroek, Pieter Rustenburg, Aron Stam.

- enkele trainers
Rogier Tetterode Ravestein, Beene Vis en Jacco Verhulst (hij is een oorlogsveteraan, hij heeft gediend tijdens de Golfoorlog, in Irak).

- 4 fietsers
De fietsers waren René Daalmans, Hanneke Sliedrecht, Frans Schermer, Jan Bodewes,

- Organisator John Oudejans
John organiseerde de loop vanuit AV Castricum, heeft sponsors geworven en liep zelf mee.

De route
De lopers begonnen met de hele groep en daarna liepen ze in duo's, steeds één kilometer achter elkaar. De lopers werden begeleid door de fietsers, die de hele route van 125 km hebben gefietst. Het team liep een route die startte bij hotel ‘De Wereld’ in Wageningen, waar de Duitse krijgsmacht capituleerde en de vrede werd getekend door Prins Bernhard. Vanuit Wageningen liep het team in de richting van Rhenen, langs het slagveld en de militaire begraafplaats ‘Grebbeberg’, over de Utrechtse heuvelrug, naar Zeist. Van Zeist richting Hilversum, langs de ‘Korporaal Van Oudheusdenkazerne. Deze kazerne is bekend vanwege zijn rol in ramp met de MH17. Vervolgens liep het team door ‘Het Gooi’, richting Weesp om hier het Amsterdam Rijnkanaal over te steken om in Diemen te komen. Via de Schellingwoudebrug in Amsterdam, stak het team het IJ over, om via een deel van de ‘Dam tot Dam’ route in Zaandam te komen. Via de Zaanstreek gingen ze door naar Assendelft, via de Stelling van Amsterdam, langs ‘Busch en Dam’, naar station Uitgeest, van waar ze doorliepen naar Castricum.


Aankomst in Castricum
Om 10.45 uur kwamen de lopers aan bij het clubhuis van AV Castricum. Daar stond een heerlijke lunch klaar voor de lopers, aangeboden door de Rabobank.
Om 12.30 uur gingen de lopers op weg voor het allerlaatste stuk van de route.

Verrassing in Castricum
Circa 20 pupillen van AV Castricum haakten als verrassing aan bij de lopers ter hoogte van Hotel Fase Fier. Pupillentrainers Sten van der Moer en Lucas Schram stonden klaar met hun pupillen. En enkele kleinere broertjes en zusjes mochten meerijden met de legertrucks! De meeste estafettelopers waren blij verrast; pupil Charlotte gaf haar moeder Simone een hele dikke knuffel omdat ze trots was dat haar moeder het vuur helemaal uit Wageningen had opgehaald. Bij het Horecaplein op de Overtoom werd het gezellig druk. Om 13.00 uur kwam de stoet lopers aan, begeleid door legerjeeps. Daar wachtte hen een bijzondere ontvangst voor de lopers en de begeleidende fietsers; organisator John Oudejans mocht samen met Burgemeester Mans het bevrijdingsvuur aansteken. Daarna hield de burgemeester een mooie speech en heeft het publiek twee coupletten van het Wilhelmus meegezongen, onder muzikale begeleiding van fanfare-orkest Emergo!

Filmpje van Omroep Castricum
Omroep Castricum volgde het team, een uitgebreide filmimpressie is binnenkort te zien via Castricum TV.