CASTRICUM - Vorig jaar kon AV Castricum slechts 1 Strand- en Duinloop organiseren, vanwege corona gingen de tweede, derde en de vierde editie niet door. Het organisatiecomité was dan ook heel tevreden dat de editie door kon gaan en dat er zoveel deelnemers waren. Maar liefst 393 deelnemers in totaal. Om 10.30 uur klonk het startschot voor de korte afstand, de 2,2 en de 4 km.

Daar deden 112 kinderen aan mee die begroet werden door twee sportieve roetveegpietjes. Daaraan voorafgaand hield Kees Vrolijk, trainer van AV Castricum een warming-up met de junioren die bij hem in de groep trainen. En de pupillen konden hun warming-up natuurlijk bij de pupillentrainers doen. De korte afstand was heel pittig, vooral door het eerste stuk waarbij de lopers gelijk moeten klimmen. De gure oostenwind en de temperatuur die net boven het vriespunt lag, zorgde ervoor dat het zwaar was voor de jongste deelnemers. De sportieve Pietjes liepen vrolijk een stukje mee, en deelden op de atletiekbaan lekkere pepernootjes uit bij de finish.

2,2 kilometer
Vanwege het groot aantal deelnemers hadden de jongens mini pupillen een eigen categorie. Het was Luuk Huitinga die als eerste over de streep kwam, hij had gezellig samen gelopen met tante Nienke Kluft.
Ilo op den Velde liep als eerste over de finish bij de jongens pupillen C. Bij de meisjes was dat Lieve Atsma van AVC. Brettley Onos finishte als eerste bij de jongens AB pupillen, bij de meisjes was dat Fay Bergfeld van AVC, die bij de eerste Strand – en Duinloop ook al deze afstand won.


Bij de CD-junioren was Lasse Zentveld van AV Castricum de winnaar, en bij de meisjes Inge Termes. Er liepen ook volwassenen mee op de 2,2 km die hun snelheid wilden testen. Albert Kavsek van AV Castricum won deze afstand in een tijd van 9.29, bij de vrouwen was dit Karlijn van Es van PAC in een tijd van 8.32. Albert liep later deze ochtend ook nog de 10,1 km.


4,0 kilometer
Bij de jeugd onder de 16 jaar was bij de jongens de winst voor Rowan de Wit van NEA Volharding in een tijd van 14.49. Het snelste meisje in deze categorie was zijn clubgenote Laura Babucci met een tijd van 16.55 minuten. Opvallend was dat de nummers 2 bij zowel de jongens als meisjes ook van NEA Volharding zijn, Jelle Rol werd tweede bij de jongens met 16.15 en tweede meisje werd Maartje Rol met 18.29. de nummers 3, 4 en 5 bij zowel de jongens als meisjes waren van AV Castricum.
Bij de deelnemers die ouder zijn dan 16 jaar was Remco Bruin van Hylas de snelste deelnemer bij de mannen. Bij de vrouwen was dit Simone de Groot, die sinds kort juniorentraining geeft bij AV Castricum.

10,1 km mannen
De start van de langere afstanden is voortaan om 11.05 uur, zodat zowel de lopers als de mountainbikers prettig kunnen genieten van sporten in het bos. De lopers gingen na het stuk over de atletiekbaan met de wind mee het bos in. Het parcours was uitdagend te noemen door de koude oostenwind. Het strand was goed te belopen, de wind was daar schuin mee. Op de terugweg hadden de lopers hier en daar wat tegenwind.
Bij de mannen werd deze afstand gewonnen door Joost Zaunbrecher van AV Edam, hij liep een tijd van 37.48, zijn clubgenootje Tyas Visser werd tweede in 39,12, op de voet gevolgd door Sietse van der Weijde in 39.17.


10,1 km vrouwen
Bij de vrouwen won Corinde van Es van PAC met een tijd van 43.57, de nummers twee en drie waren van AV Edam Petra Lautenschutz-Vink werd met 48.58 tweede en Margriet Sta van Uitert werd derde in 49.19.


15 km mannen
Van de 27 mannen die deelnamen aan deze afstand, was Sjors Groot de snelste met een tijd van 59.13. Jeroen Akerboom werd tweede in 1.00.47 en de derde plaats was voor Tim Bakkum die een tijd van 1.03.09 op de klok zette.

Op de wedstrijdafstand wordt ook een masters-categorie aangehouden (atleten 35 jaar en ouder). Bij de heren masters was Rachid Mohammadi van Atos de winnaar, hij won ook de eerste Strand- en Duinloop van 30 oktober dit jaar. Zijn tijd was 56.06. De tweede plaats was voor Alex Schermer van AV Castricum met een tijd van 56.58. Derde werd Wieger Poeze met 57.21.


15 km vrouwen

De snelste dame was Loes van Esch, die na 1.06.47 over de finishlijn kwam, de tweede plaats was voor Lindsay Tai-Tin-Woei met een tijd van 1.10.27 en de derde dames was Michelle de Graaf van Hylas met een tijd van 1.12.06.
Bij de dames masters (35 jaar en ouder) was de snelste loopster Erica Belandi van AV Aalsmeer, zij won met een tijd van 1.02.24. De tweede plaats was voor Judith Peterink van AV Castricum, zij finishte na 1.10.38 en de derde plaats was voor Maaike Vrouwe met een tijd van 1.16.03.

Volgende Strand- en Duinlopen
De volgende lopen zijn op zaterdag 31 december en zondag 19 februari (Parnassia loop). Inschrijven kan voor 31 december via www.inschrijven.nl.
Voor meer informatie: www.avcastricum.nl/strand-en-duinlopen/