CASTRICUM - Bart Heuvingh, topsportbegeleider, komt naar FC Castricum en vertelt over Groeimindset

Hij is nog jong, maar heeft in enkele jaren al behoorlijk naam gemaakt in Nederland. Twee universitaire studies, een boek over Dynamische Mindset (ook wel Groeimindset genoemd) en inmiddels 5 jaar werkzaam bij AZ als topsportbegeleider. Wij spreken Bart Heuvingh op een dinsdag avond op het AFAS Trainingscomplex in de Wijde Wormer. Het gloednieuwe jeugdcomplex van AZ ademt alles wat met topsportklimaat kan worden geassocieerd. Schitterende velden, een imposant sportcentrum, een restaurant gericht op topsportvoeding en een dynamische en lerende organisatie. De dynamiek in het werkende leven van Bart Heuvingh heeft ook een nadeel; onze afspraak loopt uit vanwege een onverwachts geplande intake. Wij berusten, maar tijdens het daarop volgende boeiende gesprek met Bart Heuvingh zijn we dat ongemak snel vergeten.

Na zijn studie Bewegingswetenschappen aan de VU, waarin Heuvingh zich heeft gespecialiseerd in de fysieke component van talentontwikkeling op sportgebied, volgde Heuvingh een tweede studie: Sport en Prestatiepsychologie aan de UvA. Daar raakte hij gefascineerd door die andere component van talentontwikkeling: de psychologische.

"Talent is a misleading concept! Kids who believe in talent tend to lose motivation. Why work hard if it’s all about having the right genes?"

Het begint ons te dagen. Rob Kramer, sinds jaar en dag verbonden aan de jeugdopleiding van FC Castricum, zegt het nog regelmatig. "Het gaat er niet om hoe goed je bent, maar het gaat erom hoe zeer je bereid bent om goed te worden." Waarom zijn Dirk Kuijt, Ruud van Nistelrooy, Philip Cocu of Klaas Jan Huntelaar zo goed geworden? Hadden zij zoveel talent of waren ze iedere dag bereid om tot het uiterste te gaan om beter te worden? De wetenschappelijke term is Groeimindset. Voorbeelden genoeg uit de praktijk van sporters die dankzij hun Groeimindset ver zijn gekomen. "Talent geeft hoogstens een bandbreedte weer, waar binnen je mogelijkheden liggen", begint Heuvingh zijn betoog. "De werkelijke mogelijkheden zijn vaak veel meer afhankelijk van hoe ver je bereid bent te gaan om je zelf te ontwikkelen. Dat betekent dat als je overtuigd bent van wat je wilt bereiken, heel veel mogelijk is". Hoe meet je nu dat je op dit terrein op de goede weg bent? "Goeie vraag! Fysieke prestaties kan je meten" vervolgt Heuvingh. "Spierkracht, snelheid, longinhoud, noem maar op. De psychologische kant daarentegen kan je niet meten en over die factor is dan ook nog veel onbekend. Dat maakt het voor mij juist zo fascinerend!" Groeimindset is er voor iedereen, maar Heuvingh geeft er de voorkeur aan met jonge mensen aan de slag te gaan.

"It’s easier to build strong children than to repair a broken man."

Het is inmiddels laat op de avond en Heuvingh heeft nog niet gegeten. "Dat is er bij ingeschoten vandaag, maar dat had ik er graag voor over voor jullie", lacht Heuvingh. Morgen gaat Heuvingh naar Papendal, voor een symposium over hetzelfde onderwerp. De aandacht voor de materie is groeiende. Woensdag 28 februari komt hij naar FC Castricum. Het belooft een boeiende avond te worden in onze kantine!