ALKMAAR - De Alkmaarse Ryan Floris behaalde in 2016 het maximaal aantal zwemdiploma’s, 13 stuks in totaal. Hoewel zijn moeder Mig Floris hem jarenlang naar zwemles heeft gebracht, was zij zelf de zwemkunst niet machtig. Samen met haar zwemmaatje Aida Daza volgde zij les in zwembad De Hout en Hoornse Vaart. Inmiddels hebben de dames niet alleen een A, maar ook een B en zelfs het C-diploma behaald.

Alkmaar Sport nam onlangs het examen voor zwemdiploma C bij de dames af. “Ik was zo zenuwachtig! Dit had ik bij A en B echt niet. Het C-diploma vraagt zoveel extra dingen. Die koprol en oh, dat gat!” Mig Floris vertelt na de diploma-uitreiking vol adrenaline haar verhaal. “Dit heb ik wel gehoopt, maar echt nooit durven dromen…”

Hoe het begon

Na het laatste diploma van zoon Ryan begon Mig met haar zwemlessen. In een speciale groep voor volwassenen. “De groep was niet te groot en het water lekker warm. We begonnen in het ondiepe en in het begin ben ik aldoor gezonken. Ik begreep het echt niet..,” start Mig haar verhaal. Aida begon in een andere groep maar al snel werden de dames echte zwemmaatjes. Aida: “Mijn doelstelling was eigenlijk om gewoon te oefenen. Het ging me niet om een diploma, ik wilde gewoon veilig zwemmen met mijn kleinkinderen. We gaan regelmatig op vakantie en dan gaan de kinderen en kleinkinderen zwemmen. Of ze gaan met een bootje varen. Vroeger zat ik dan aan de kant en kon ik alleen kijken. Nu mag ik meedoen!”

De dames motiveerden elkaar. Niet alleen om meerdere keren les te volgen, maar ook om samen extra te oefenen tijdens de recreatieve uren in de Hoornse Vaart en De Hout. “Tamara en Guusje zijn echt leuke juffen. Ze zijn geduldig en maken ons vrolijk! En als je hoofdpijn hebt, hou je gewoon een les je hoofd bóven het water,” aldus de dames. Naast de lessen waren de dames maar liefst drie keer per week in het zwembad te vinden.

Hoe nu verder?
En hoe gaat het nu verder? Aida en Mig hebben hun zwem-ABC compleet en zijn daarmee een échte vriend van het water geworden. “Dit had mijn zoon Ryan nooit verwacht! Ik ga hem straks thuis verrassen” aldus een trotse Mig. De dames gaan door met recreatief zwemmen, zowel samen als met hun (klein) kinderen. “En we gaan verder met borstcrawltraining in zwembad Hoornse Vaart. En daarna misschien zelfs wel duiken…,” mijmert Aida.

Zelf ook interesse om te zwemmen? Bij de volwassenen zwemles is weer plaats. U kunt gelijk beginnen!