BAKKUM - Oranje mag er dan niet bij zijn in Rusland, voor de Bakkumse kunstenaar Barry Pirovano is dat wel anders. In tegenstelling tot de spelers van bondscoach Ronald Koeman maakt Pirovano wel furore bij het WK. Zijn iconische voetbalkunst wordt geëxposeerd in Moskou.

Zijn 'voetbal visuals' hangen sinds enkele dagen vlakbij het Rode Plein, vertelt de kunstenaar aan NH Radio. "Minimalistisch, veel kleuren, weinig details en strakke lijnen", zo omschrijft hij zijn werken.

Hobby
Daarmee trekt hij de laatste jaren meer en meer aandacht, vooral op social media. Pirovano: "Mijn hobby is tekenen en je hebt op internet een hele voetbalhoek met gasten die het voetbal vanaf een afstandje bekijken of op een andere manier. Daar hang ik online een beetje tussen met m'n visuals."

Hij vermoedt dat 'die Russen dat op Twitter hebben gevonden'. "En blijkbaar sprak het ze aan. Ze hebben contact opgenomen met me via e-mail. Zo is het balletje gaan rollen."

Na veel gebrekkige communicatie heen en weer - en met dank aan Google Translate - kwam zijn expositie vervolgens rond. "Mijn werk wordt steeds groter en bekender, dat is wel fijn. Maar dit is m'n eerste expositie. Dat het daar nu hangt, is een groot compliment. Prachtig."

Uitnodiging
Pirovano heeft de uitnodiging om naar Rusland te reizen, afgeslagen. "Ze wilden dat ik naar de opening kwam, maar daarvoor moest ik drie maanden van tevoren een visum aanvragen. Ik heb drie kleine kids en ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Dus dat heb ik maar niet gedaan. Maar goed ook, want de opening was vijf dagen uitgesteld." Lachend: "Dan was ik daar voor niks geweest."