CASTRICUM - Op dinsdag 16 november verzorgt Anne van den Dool een lezing in de bibliotheek in Castricum over haar boek Vluchthaven. Deze roman gaat over haar Indonesische stiefopa, die zijn jeugd doorbracht in een jappenkamp. Na zijn overlijden rees de vraag: hoe gelukkig was deze zwijgende man? Tijdens deze lezing vertelt Anne over het schrijfproces, waarin ze op zoek ging naar het antwoord op deze en andere vragen.

Vluchthaven Wanneer de Indonesische echtgenoot van haar grootmoeder overlijdt, reist Hannah af naar zijn geboorteland. Niet alleen om zijn as uit te strooien, maar ook om beter te begrijpen wie deze getraumatiseerde man was. Was hij echt liever daar dan hier, liever dood dan in leven? Zo onderneemt Hannah een eenzame zoektocht naar geluk, die vele vormen aanneemt, en die laat zien dat we elkaar soms pas na de dood beter begrijpen. Vluchthaven toont de fragiele kunst van het achterblijven, en laat zien hoe ver de schaduw van de geschiedenis kan reiken.

Anne van den Dool Anne van den Dool (1993) is tekstschrijver, auteur en cultureel journalist. Ze studeerde film- en literatuurwetenschap en neerlandistiek aan de Universiteit Leiden en Université de Lille. Ze schrijft voor onder meer NRC Handelsblad, de Koninklijke Bibliotheek en Het Nationale Theater. Ook is ze curator bij het Literatuurmuseum. In 2014 debuteerde ze met de roman Achterland. Ze publiceerde poëzie in Tirade, Poëziekrant en DWB. Tijdens deze lezing vertelt ze uitgebreid over haar recentste boek Vluchthaven, hoe familieleed meerdere generaties kan doorwerken.

Aanmelden
Wil je erbij zijn? Je bent van harte welkom op dinsdagavond 16 november van 19.30 tot 21.30 uur. in de bibliotheek in Castricum. De toegang is € 5,00 . Aanmelden kan via www.bknw.nl/agenda.

Nederland Leest

Deze lezing is georganiseerd in het kader van de leescampagne Nederland Leest. Dit jaar is het thema van Nederland Leest Over de grens. De hele maand november worden bij Bibliotheek Kennmerwaard interessante lezingen, workshops en bijeenkomsten georganiseerd rondom dit thema.