AMSTERDAM - Om de kwaliteit van rijexamen kandidaten te verhogen adviseerde het CBR onlangs dat examenkandidaten eerst goedkeuring moeten krijgen van twee rijscholen. De Nederlandse startup Virtualrijles.nl heeft met behulp van virtual reality en 360 graden technologie rijles ondersteuning ontwikkeld om de rijvaardigheid van leerlingen te verbeteren en zo bij te dragen aan hogere slagingspercentages voor rijscholen.

Bijdragen aan verkeersveiligheid
De initiatiefnemers van Virtualrijles.nl willen dit aantal drastisch omlaag brengen met hun rijles app. Op de app staan tientallen echte rijscenario’s die de kandidaat in 360 graden video kan ervaren, via mobiel of met een VR bril op. De rijscenario’s zijn ontwikkeld op basis van de verschillende rijlessen, waarbij voorrangsituaties zijn te oefenen, maar je als gebruiker ook kan ervaren hoe je op de snelweg in moet voegen of afstand moet houden. "Rijles leerling Michael de Venne heeft de app via zijn rijschool gekregen en is enthousiast. “Het lijkt net alsof ik echt in de auto zit en ik heb dus het gevoel dat ik het zo beter leer dan uit een boek. Ik ga nog extra oefenen met rijden op de snelweg in virtual reality, voordat ik ga afrijden.”, aldus Michael.

Virtual reality nieuwe manier van leren
Onderzoek heeft aangetoond dat ervaringen met 360 graden videos en virtual reality tot wel 30% beter in het geheugen blijven hangen. Volgens oprichter van virtualrijles.nl, Lennart Maas is het dan ook zeer effectief voor ondersteuning bij rijlessen. “Dankzij deze rijles oefeningen kunnen leerlingen sneller kennis opdoen en draagt dit ook bij aan de veiligheid op de weg. Leerlingen kunnen thuis, in de trein of waar ze dan ook zijn verschillende rijscenario’s oefenen, nog voordat ze daadwerkelijk in de auto stappen. Dit kan ook gewoon via mobiel, dankzij onze 360 graden videos. Het verhoogd het zelfvertrouwen van de leerlingen en zorgt er voor dat ze beter voorbereid de weg op gaan én hun rij – examens succesvoller af zullen nemen”, aldus Maas.