CASTRICUM - Met de onthulling van het bouwbord is de aanstaande metamorfose van het treinstation van Castricum vandaag officieel begonnen. Het huidige station is zo'n 50 jaar oud en is vooral voor mensen met een fysieke beperking een flinke hindernis. Na de verbouwing zal het station voor iedereen goed toegankelijk zijn.

Volgens de gemeente Castricum is het station uitgegroeid tot een centrum van treinen, bussen, fietsen, auto’s, recreanten, ondernemers en hun klanten, omwonenden en strandbezoekers. Maar het voldoet niet meer aan de eisen voor het ontvangen en stroomlijnen van deze aantallen reizigers naar het dorp en duinen, stelt de gemeente.

Het gebied aan de duinzijde is de afgelopen jaren al behoorlijk ontwikkeld: woningbouw, bedrijven, museum Huis van Hilde en een nieuw plein. De gemeente wil het gebied in gestaag tempo verder transformeren tot 'Poort naar de Duinen'. Het station moet het dorp en de duinen gaan verbinden.

Het station en stationsgebouw krijgen een metamorfose: een nieuwe luifel, nieuwe locaties voor de bloemenwinkel en de koffie-kiosk en het nieuw perronmeubilair. Het wordt bovendien toegankelijker, door liften en bredere trappen, en veiliger door meer licht en cameratoezicht. Daarnaast komt ook het oude carillon terug.

Omlopen
Tijdens de verbouwing zal een deel van de reizigers moeten omlopen. De onderdoorgang naar het perron krijgt namelijk ook een opknapbeurt en daarvoor wordt eerst de achterzijde afgesloten. In een tweede bouwfase volgt de afsluiting van de Stationsweg-zijde. Zonder tegenslagen is het vernieuwde station volgend jaar zomer klaar.