CASTRICUM - Op vrijdag 8 april ging het Brunel Solar Team op bezoek bij Gasterij Het Ruiterhuys in Castricum, met de zonneauto Nuna. Lars van Keulen, technisch manager van het team, heeft hier jarenlang gewerkt in de bediening op elke zaterdag. Nu is hij aan de slag bij het Solar Team en zet hij zich fulltime in om mee te doen aan de Sasol Solar Challenge, die in september zal plaatsvinden in Zuid-Afrika.


Bij Gasterij Het Ruiterhuys heeft Lars samen met een aantal andere teamleden hun zonneauto, Nuna, laten zien aan de gasten die kwamen lunchen. De gasten konden niet alleen een zonneauto van dichtbij bekijken, maar hadden ook de mogelijkheid om al hun vragen over dit bijzondere voertuig te laten beantwoorden. Voor Lars was dit een geweldige kans om zijn passie te laten zien aan zijn voormalige woonplaats, terwijl de gasten die langskwamen na hun lunch een ervaring rijker zullen zijn.

"Al op jonge leeftijd werd ik geïnspireerd door het Brunel Solar Team, nadat ik hen op tv had gezien. Ik vind het nu geweldig dat ik de mensen in mijn woonplaats kan inspireren in het belang van duurzaamheid en innovatie. Dat is extra leuk om te kunnen doen op de plek waar ik zelf heb gewerkt, voordat ik lid ben geworden van dit team."

Het Brunel Solar Team bestaat uit elf gepassioneerde studenten van de TU Delft. Zij ontwerpen elk jaar een nieuwe zonneauto, waarmee zij vervolgens meedoen aan zonneraces wereldwijd. Lars heeft net zijn bachelor Werktuigbouwkunde afgerond en is binnen het team verantwoordelijk voor technische planning. Hij zorgt ervoor dat de auto volledig geoptimaliseerd en getest is voordat het team aan de start van de race verschijnt.

Ultieme kans

Tussen alle vragen van de belangstellenden door kon Lars het toch ook niet even laten om zijn oude baantje weer op te pakken. Wanneer de andere leden van het team trek hadden in een drankje, stond Lars al klaar met een dienblad van de Gasterij. "Ik mis mijn oude baan in de horeca soms wel. De gasten, het team en het serveren van drankjes in de zomer op het terras. Maar de kans die ik dit jaar kreeg bij het Brunel Solar Team kon ik niet aan mij voorbij laten gaan. Daarom vind ik het nu extra gaaf om de zonneauto mee te kunnen nemen naar Het Ruiterhuys."

Wereldkampioen

Na al 7 keer wereldkampioen te zijn geworden in Australie, zal het team dit jaar mee gaan doen aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. De route van ongeveer 4000 kilometer loopt dwars door het land, van Johannesburg naar Kaapstad. Tijdens deze achtdaagse race zal het team haar uiterste best doen om daar voor de vierde keer de overwinning mee naar huis te nemen.