CASTRICUM - Gisteren opende wethouder Brouwer met trots het nieuwe, unieke asverstrooiings-bloemenveld met herdenkingscarrousel op begraafplaats Onderlangs. Het bijzondere initiatief biedt nabestaanden een natuurlijke en gedenkwaardige manier om hun dierbaren te herdenken.

Het asverstrooiingsveld op de begraafplaats is ontworpen als een fraai bloemenveld waarin de as van een overledene wordt verstrooid, vermengd met bloemzaad en aarde. Daaruit kunnen bloemen groeien en bloeien. Bloemen trekken ander leven aan zoals vlinders, bijen en andere insecten, wat de natuur goed doet. Zo ontstaat nieuw leven, als herinnering aan de overledene. Daarnaast zijn er fruitbomen geplant, die ook op winterdagen voor een natuurlijke uitstraling zorgen.


Wat dit asverstrooiingsveld uniek maakt, is de herdenkingscarrousel. Die bestaat uit gegraveerde houten herdenkingsbordjes. Elk bordje is uniek en draagt een persoonlijke boodschap, in tekst of symbool, ter ere van de overledene.

Wethouder Valentijn Brouwer, die de opening verrichtte, sprak zijn trots uit over de nieuwe aanwinst op de begraafplaats: ‘Deze unieke en persoonlijke faciliteit biedt nabestaanden een nieuwe, andere manier om afscheid te nemen en om hun geliefde op een manier te herdenken die past bij hun persoonlijke wensen en die nauw aansluit bij de natuur. Het speelt bovendien op duurzaamheid en circulariteit Ik ben er trots op dat we dit kunnen aanbieden aan onze inwoners.’

Het asverstrooiingsveld met herdenkingscarrousel op Onderlangs is gestart als pilotproject. Over twee jaar wordt geëvalueerd en bij succes kan het concept ook bij andere begraafplaatsen binnen de BUCH-gemeenten worden ingevoerd.