CASTRICUM - Voor wie in het nieuwe jaar wil starten met een fijne hobby of voor wie nog op zoek is naar een cadeau voor de komende feestdagen heeft Toonbeeld Geesterhage twee nieuwe cursussen.

Op 31 januari 2022 start er bij Toonbeeld Geesterhage opnieuw een cursus onder de naam "Kijken is een Kunst". In 5 lessen gaat u onder leiding van docent Fennanda Eleveld kijken naar kunst op een manier die wij in onze vluchtige zapp-cultuur waarschijnlijk niet meer gewend zijn.Meestal staan we niet langer dan 9 seconden voor een kunstwerk. Maar wat gebeurt er als we langer kijken? Beschouwen, nieuwsgierig zijn en prikkelende vragen stellen, ons zelf èn de ander ontmoeten in een kunstwerk. Kunnen we het werk helemaal toelaten, zintuigen openen, ons laten raken en troost vinden. Does it heal or reveal? ... Contemplatief kijken, de kunst van het (niet) oordelen. Contemplatief kijken naar kunst...Wat is dat eigenlijk? Fennanda Eleveld nodigt u in deze cursus uit om buiten de eigen kaders te stappen.

Tekenen en Schilderen beginners
Houd je van kunst? Maar durf jezelf niet geloven dat je een kunstenmaker bent? Als je wil beginnen met tekenen en schilderen, en als je wilt ontdekken waar je talenten liggen en hoe je ze in kunt zetten, dan is deze korte cursus van 10 lessen wat voor jou! Kijken, creëren en presenteren vormen de uitgangspunten. Laat je inspireren door je medecursisten en leer veel door de intensieve begeleiding van de docente. Bij elke opdracht wordt iedereen individueel begeleid. Na iedere les wordt het gemaakte werk zorgvuldig bekeken en uitgebreid gezamenlijk besproken op eigenheid en creativiteit. Voorbeelden uit de beeldende kunst, bestaande afbeeldingen worden tijdens de lessen ingezet als inspiratiebron èn om meer inzicht in materialen en technieken te krijgen èn in het leren maken en beleven van kunstwerken. Je maakt kennis met een aantal veel voorkomende beeldaspecten, die binnen de beeldende kunst belangrijk zijn zoals vorm, compositie, toonwaarde, kleur. Je werkt met verschillende materialen en technieken en leert ze creatief te gebruiken: zoals houtskool, pastel, aquarel en acryl en collage.

Door verschillende spannende en uitdagende opdrachten met steeds een ander onderwerp en een nieuwe invalshoek ontdek je waar jouw talenten liggen en vooral waar je plezier in hebt. Er wordt binnen een opdracht gewerkt vanuit klassieke thema als portret, landschap, vanuit materiaal en techniek of vanuit een vrijer kader, zoals onze intuïtie.

Beide cursussen worden gegeven door de Castricumse kunstenaar Fennanda Eleveld. Fennanda is naast kunstenaar, museum-educator, teken en schilderdocente en meditatie leraar.Voor meer informatie kunt u kijken op www.toonbeeld.tv of contact opnemen met de administratie van Toonbeeld Geesterhage.