CASTRICUM - Nadat een meerderheid van de raad een burgerinitiatief met deze strekking afwees, blijken de meeste Castricumse partijen nu toch wel overtuigd van het feit dat er een klimaatcrisis is. Dat bleek gister bij “Het Grote Slotdebat” van Omroep Castricum met de lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen. GroenLinks, PvdA en D66 stemden op 17 februari al voor het burgerinitiatief om de klimaat- en ecologische noodtoestand uit te roepen. Maar nu geven ook VVD, CDA, De Vrije Lijst aan het klimaat als een crisissituatie te zien. “Een grote overwinning, waar we al twee jaar voor strijden.”

Het debat, dat live werd uitgezonden op Omroep Castricum<1/>, werd gemodereerd door Peter van Raalte en Sander Verschoor. Peter van Raalte wist bij aanvang van het onderdeel over duurzaamheid te vertellen dat 7 van de 8 lijsttrekkers overtuigd zijn van het feit dat er een klimaatcrisis is. Een verrassende wending, aangezien nog geen maand geleden een meerderheid van de raad dit nog niet wilde erkennen toen er een burgerinitiatief over dit onderwerp werd behandeld.

Klimaatnoodtoestand of klimaatcrisis
Het burgerinitiatef gebruikte de term ‘klimaatnoodtoestand’. Aangezien sommige partijen de term ‘klimaatnoodtoestand’ (een vertaling van het Engelse climate emergency) te ver vonden gaan, bood Extinction Rebellion tijdens de vergadering al aan om dit te wijzigen in ‘klimaatcrisis’, maar daar wilde de raad toen nog niets van weten. “We snappen dat het soms wat langer kan duren voor dingen doordringen, maar zijn blij dat een meerderheid nu wel erkent dat we met een crisissituatie te maken hebben. Dat is het begin van de radicale aanpak die nu nodig is om het tij te keren,” zegt iet van Hoof van Extinction Rebellion Castricum, dat het burgerinitiatief indiende. Dit werd door bijna 300 mensen ondertekend.

Twee jaar strijd om erkenning
Al vanaf de oprichting eind 2019 vraagt Extinction Rebellion Castricum de raad om de klimaatcrisis uit te roepen. Er zijn nog maar een paar jaar over als we de opwarming van de aarde beperkt willen houden tot 1,5 graden, de doelstelling van het Parijs-akkoord. Dat alleen al zou voldoende moeten zijn om te spreken van een crisis. Tegelijkertijd zijn de gevolgen van klimaatverandering nu al overal zichtbaar. Zo woedde in Madagaskar een hongersnood veroorzaakt door klimaatverandering en richtte zware regenval in Valkenburg vorig jaar in twee dagen voor 400 miljoen euro schade aan. Extinction Rebellion Castricum schreef brieven, hield twee petities, waarbij telkens honderden mensen de raad opriepen om de klimaatcrisis te erkennen. Ook werd er meerdere keren gedemonstreerd. Op 5 maart vorig jaar, werd zelfs een vreedzame bezetting van het gemeentehuis gehouden, waarbij uiteindelijk drie mensen werden gearresteerd. Op 17 februari oordeelde de rechter dat de arrestanten geen straf krijgen opgelegd, mede omdat de rechter aangaf dat hun zorgen over het klimaat “urgent en reëel” waren. “Na twee jaar strijd zien we deze uitspraken bij het slotdebat als een grote overwinning,” zegt iet van Hoof. Extinction Rebellion gaat na de verkiezingen terug naar de gemeenteraad om de aangepaste standpunten van de partijen te laten formaliseren.

Extinction Rebellion Castricum
Extinction Rebellion is een wereldwijde burgerbeweging die met vreedzame, creatieve en soms ontregelende acties de overheid wil bewegen in te grijpen in de klimaat en ecologische crisis. Extinction Rebellion wil dat de overheid eerlijk is over de gevaren van klimaatontwrichting en ecologische ineenstorting, doet wat nodig is om het tij te keren en burgers laat beslissen over de aanpak.