BAKKUM - Welke diertjes leven er allemaal in, op en rondom het water? Voor wie zijn schepnetje pakt, gaat een nieuwe wereld open. Ontdek tijdens de IVN Slootjesdag de wondere wereld in, op en rond het water van één van de mooiste sloten die Kennemerland rijk is: die van Zeerijdtsdijkje achter Restaurant het Ruiterhuys. Waterschorpioenen, keizerslibellen, kokerjuffers, staafwantsen en groene kikkers: het wemelt van het leven in deze sloot.


Egelskop, schaatsenrijder en kokerjuffer

Planten als gele lis, egelskop en waterweegbree vinden aan de oever een plek om te groeien en bloeien, naast een bloemrijk weiland vol boterbloem, zuring, rolklaver, ogentroost en rietorchis. Al dat prachtigs is het ontdekken en het onderzoeken waard! IVN Midden-Kennemerland organiseert daarom samen met de Gemeente Castricum jaarlijks de Slootjesdag. Gewapend met schepnetje ga je samen met de natuurgidsen waterbeestjes vangen. En leer je van alles over allerlei beestjes die in het water leven. Wist je bijvoorbeeld dat het waterinsect genaamd schaatsenrijdertje óp het water kan lopen met zijn lange, dunne pootjes? Het lijkt dan bijna alsof hij over het water schaatst, vandaar de naam. En wist je dat waterkevertjes lucht opslaan onder hun schild en daarmee adem kunnen halen onder water? Hoe overleeft een kokerjuffer in een sloot vol vijanden en wat doet het bootsmannetje om aan eten te komen?

Help onderzoekers

Wie in de sloot komt scheppen, leert niet alleen veel, ook help je mee met echte burgerwetenschap door achteraf jouw waarnemingen in te voeren op www.waterdiertjes.nl. Op basis van wat er in de sloot gevonden wordt, kunnen onderzoekers bepalen hoe het is gesteld met de waterkwaliteit van die sloot.

Schepnetjes beschikbaar

Kom je op zondag 16 juni zoeken naar waterdiertjes? Misschien vind je wel de rover der rovers: de geelgerande watertor!Per gezin/groepje is een teil, zoekkaart en schepnet beschikbaar. Kom je met meer kinderen? Er zijn wat extra netten, maar als je er eentje thuis hebt, neem die vooral mee! Laarzen, een setje droge kleren en zonnebrand zijn ook warm aanbevolen.

Meld je snel aan! Vol is vol! Aanmelden kan via: www.ivn.nl/mkl