CASTRICUM - Scholieren van het Bonhoeffer College in Castricum krijgen de komende dagen voorlichting over de gevaren van afleiding in het verkeer. Jongerenorganisatie TeamAlert voert van 8 tot en met 10 november met verschillende klassen het project The Battle uit.

Het gebruik van smartphones is de afgelopen jaren enorm gegroeid, óók in het verkeer. Daardoor is er helaas een nieuwe oorzaak van verkeersongevallen bijgekomen. Bij één op de drie fietsongelukken onder jongeren is er sprake van afleiding.

Om deze reden organiseert TeamAlert, mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Noord-Holland het project The Battle op het Bonhoeffer College in Castricum. Met The Battle raken jongeren zich meer bewust van de gevaren van afleiding in het verkeer. Twee teams strijden om de titel: "Baas in het verkeer!" De leerlingen gaan al acterend en improviserend aan de slag met verschillende thema's over verkeersveiligheid. Ze beelden veilige en onveilige situaties uit, beantwoorden quizvragen en proberen samen een voornemen te formuleren die in het teken staat van verkeersveilig gedrag.

Het interactieve onderdeel "Tijdstrijd!" speelt in op de reactiesnelheid. Door jongeren te laten zien in welke mate afleiding de reactietijd beïnvloedt, merken zij zelf welk gedrag gevaarlijk is binnen bepaalde verkeerssituaties. Op deze manier leren de scholieren op een interactieve manier hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen gedragen.