CASTRICUM - Naar aanleiding van de gewelddadige dood van George Floyd staan wereldwijd mensen op tegen racisme en discriminatie. Ook een groep Castricummers hield afgelopen zaterdag 20 juni een bijeenkomst.


Ruim twintig Castricummers kwamen op zaterdagmiddag bij elkaar op het bordes van het gemeentehuis. Van tevoren waren op anderhalve meter afstand markeringen gezet en ook waren er mondkapjes beschikbaar. ‘Black Lives Matter’ en ‘Zeg Nee Tegen Racisme’ waren enkele slogans die op de borden stonden.

Schrijnende verhalen
Het onrecht en het leed dat gepaard gaat met (institutioneel) racisme is niet altijd direct zichtbaar. In toespraken vertelden de aanwezigen over de schrijnende verhalen die ze uit hun eigen omgeving kennen en de invloed die dat heeft op de persoonlijke levens van de slachtoffers. Schelden en racistisch pestgedrag zijn nog altijd aan de orde van de dag.

Grotere beweging
Vanwege de coronacrisis en het kleine team organiserenden was er geen openbare oproep gedaan om naar de het gemeentehuis te komen. De aanwezigen waren het er echter over eens dat de bijeenkomst een opmaat moet vormen voor een grotere beweging van zowel slachtoffers van racisme als mensen die zich willen inzetten om racisme en discriminatie te bestrijden. Wie zich wil aansluiten, kan mailen naar SamenTegenRacismeCastricum@gmail.com of de Facebookpagina van ‘Samen Tegen Racisme Castricum’ leuk vinden.