CASTRICUM - De vreedzame burgerbeweging Extinction Rebellion organiseert op 12 maart een avondprogramma in de bibliotheek van Castricum. Naast de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van klimaat en ecologie, is er deze avond speciale aandacht voor de creatieve kant van de beweging. De avond sluit aan bij de Boekenweek, die dit jaar als thema ‘Rebellen en dwarsdenkers’ heeft.

De wereld verkeert in een ongekende klimaat- en ecologische crisis, die mogelijk zelfs een existentiële bedreiging vormt voor de mensheid. Wetenschappers wijzen erop dat we alles op alles moeten zetten om het ergste te voorkomen. Maar terwijl de klimaatcrisis steeds verder ontspoort, doet de Nederlandse overheid nog veel te weinig. “Het wordt hoog tijd dat de overheid haar burgers serieus neemt en eerlijk vertelt wat er aan de hand is,” zegt Lucas Winnips, woordvoerder van Extinction Rebellion Castricum.

Eisen
Extinction Rebellion wil door middel van geweldloze, creatieve en disruptieve acties de overheid bewegen om in te grijpen in de klimaatcrisis. Extinction Rebellion heeft drie eisen aan de overheid. De eerste eis is dat de overheid de waarheid vertelt over de klimaatcrisis en de ecologische crisis. De tweede eis is dat de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul gaat in 2025, zodat de schade nog zoveel mogelijk wordt beperkt. De derde eis is dat burgers mogen beslissen over een rechtvaardige transitie via een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Fotogeniek en kleurrijk
De acties van Extinction Rebellion zijn origineel, fotogeniek en kleurrijk. Zo organiseerde Extinction Rebellion midden in de bezetting van de Stadhouderskade in oktober 2019 een modeshow met kleding gemaakt van hergebruikte materialen. Ook de Red Rebels, een street art performance groep die tijdens acties optreedt, zijn inmiddels een bekend verschijnsel. Het iconische logo, een cirkel met een zandloper erin, is overal te zien. De Castricumse rebellen zullen op 12 maart na een presentatie over het klimaat en de visie van Extinction Rebellion, de artistieke kant van de beweging belichten met behulp van kledingstukken, films en foto’s. “Rebelleren is niet alleen hard nodig, het kan ook leuk zijn. Wij nodigen iedereen uit om de rebel in zichzelf te ontdekken op deze avond,”zegt Winnips. Gedurende de Boekenweek zal er in de bibliotheek een kleine expositie te zien zijn over Extinction Rebellion.

Een Avond met Extinction Rebellion vindt plaats in bibliotheek Castricum, Geesterduinweg 1, Castricum. Inloop vanaf 19.30 uur. De lezing duurt van 20.00 uur tot circa 22.00 uur.

Zie voor meer informatie de Facebookpagina https://www.facebook.com/Extinction-Rebellion-Castricum/
of mail naar XRCastricum@gmail.com.