CASTRICUM - Om het publiek warm te maken voor een bezoek aan de 'kunstbunker' in de duinen achter het Huis van Hilde, komt er later dit jaar in het centrum van Castricum een pop-up kunstbunker te staan.

De bunker werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebouwd, in opdracht van de gemeente Amsterdam. Onder meer de Nachtwacht van Rembrandt lag er enige tijd verstopt, maar toen de Duitse bezetter de bunker dreigden te veroveren, werden de doeken in allerijl verplaatst.

De laatste jaren doet de bunker dienst als opslagplaats voor brandbaar filmmateriaal van Filmmuseum Eye. Nu het Amsterdamse museum voor dat materiaal een alternatieve plek heeft gevonden, willen de beheerders de deuren van de bunker weer openen voor publiek. En omdat de bunker als belangrijk Castricums erfgoed wordt beschouwd, wil ook de gemeente dat de bunker toegankelijk moet zijn voor geïnteresseerden.

Om de bijzondere bunker onder de aandacht te brengen, willen de Stuurgroep Kunstbunker en het Huis van Hilde een pop-up kunstbunker realiseren. Dat gebouwtje moet tijdelijk op het Bakkerspleintje komen te staan, en bezoekers stimuleren om de echte bunker eens te bezoeken.

Onder voorbehoud
Door de coronacrisis is het onduidelijk wanneer de pop-up kunstbunker op het plein zal staan. De hoop ligt gevestigd op oktober van dit jaar, de maand van de geschiedenis.

Het Huis van Hilde is op zoek naar mensen die kunnen helpen bij het realiseren van het project. Zo is er vraag naar vrijwilligers voor de opbouw en afbraak, maar ook naar mensen die tijdens de openingstijden bezoekers willen ontvangen.