CASTRICUM - Dit jaar organiseert Oud Castricum de Schelpenvissersdag, een festival ter ere van de Schelpenvissers, schelpenvaarders en schelpenbranders op zondag 10 juli 2022 van 13.00 tot 17.00 uur op het Schulpersplein 1901 KA in Bakkum.

In 2021 was de eerste editie op initiatief van Pauline van Vliet en Stichting Kist. Toen werd het festival met cultuurhistorie, educatie, streekhistorische informatie, poëzie, theater en muziek, nog klein gehouden vanwege de coronabeperkingen maar bleek toch een succes en voor herhaling vatbaar.

Dit jaar begeleide Pauline van Vliet meerdere basisscholen met het project De Reis van de Schelpen. Een historisch educatief thema voor de leerlingen van de bovenbouw, waarbij de scholen bovendien verrast werden met een bezoek van Menno Twisk (nu als vrijwilliger van Oud Castricum) met de Bakkumse schelpenkar.

De schelpenkar staat na een rondgang langs scholen en evenementen, waaronder Vlaggetjesdag op Scheveningen, alvast ter promotie van het festival van 10 juli, opgesteld op het Schulpersplein. Op woensdagochtend 6 juli zullen twee groepen van het Clusiuscollege, die een thema rond strand en duin hebben, een presentatie op deze plek krijgen. Na het evenement gaat de Schelpenkar weer terug naar zijn voorlopige standplaats in de tuin van Restaurant Nieuw Westert te Egmond Binnen.

Schelpenvissersdag, leuk en leerzaam festival, ook voor de jeugd

Voor kinderen is er een bordspel: genaamd ‘’De reis van de schelpen’’ en je hoeft niet naar Vledder, want het Zeemuseum Miramar is uitgenodigd en komt naar Bakkum. Bovendien is er een theatervoorstelling over het leven van een schelpenvisser en een rondleiding door het historische eens Bruisende Bakkum-Zuid.

Ooit willen weten hoe de schelpenkar is gebouwd? Deze- en nog veel meer informatie is te vinden bij de kraampjes op het plein van Stichting Oer-IJ, Stichting Kist en Oud-Castricum met verhalen over Oer-IJ, over projecten, over de Schulpvaart en er zijn nostalgische kaarten en routes te koop.

De toegang is gratis.

Programma

Uw gastheer is Bob van Leeuwen
13.:00 opening door Wethouder Valentijn Brouwer en lied van Auke Hofstra
13.:30 optreden van De Skulpers
14,00 intermezzo dorpsdichter Bob
14:15 Uit het leven van een Schelpenvisser (theatervoorstelling Piet Paree en Frank Edam)
14:45.intermezzo dorpsdichter Bob
15.00 optreden van De Skulpers
15:30 optreden Menno Twisk zang en verhaal
16.15 optreden van De Skulpers
17.00 sluiting.

Zie voor meer informatie; www.oud-castricum.nl

Meer over de Schelpenvissersdag
De initiatiefnemers hopen dat dit festival uitgroeit tot een jaarlijks evenement waarbij de Stichtingen Oer IJ, Kist en Oud Castricum nauw betrokken blijven en de ingrediënten educatie, kunst cultuur- streekhistorie en muziek in wisselende- of uitbreide vorm op het menu blijven staan. Als doelgroep wordt gedacht aan ‘’liefhebbers’’ onder de toeristen en lokale bewoners van onze dorpen van alle leeftijden. Dit festival is gratis toegankelijk en komt mede tot stand door de inzet van de vrijwilligers, lokale ondernemers en een bijdrage van de gemeente Castricum.