CASTRICUM - Het is nog altijd niet duidelijk wat er nu precies gaat gebeuren met de strandpaviljoens Zoomers, Deining, Club Zand en Zeezicht. Uit een onderzoek van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bleek eerder dat de duinen achter de vier strandtenten niet genoeg aangroeien. De gemeente, het Hoogheemraadschap en de ondernemers zoeken nu gezamenlijk naar een oplossing.

In de huidige situatie zijn er, naar richtlijnen van de provincie, over een lengte van 250 meter vier strandpaviljoens gevestigd. Die situatie bestaat al jaren. Toch concludeert het Hoogheemraadschap uit recent onderzoek dat er minimaal 150 meter tussenruimte nodig is om ervoor te zorgen dat er, vooral in de winter, genoeg zand naar de duinen wordt geblazen.

Oplossingen
De duinen zijn in de testperiode onvoldoende aangegroeid en dus zoeken de betrokken partijen nu naar een oplossing waar iedereen tevreden mee is. Het scenario dat twee van de vier strandpaviljoens in de winterperiode zouden moeten verkassen, lijkt niet aannemelijk. Een andere oplossing zou zijn dat het gebied waar mag worden gebouwd langs de kustlijn wordt opgerekt van 250 naar 500 meter. Ook deze optie, waar de provincie toestemming voor zou moeten geven, lijkt niet reëel.

Op hoge palen
De meest waarschijnlijke oplossing lijkt nu een variant te zijn waarbij de paviljoens een stukje richting de zee worden verplaatst en bovendien op hogere palen worden gebouwd. Zo zou het zand meer ruimte krijgen om de duinen te bereiken. Gisteren gaf de gemeente nog wel aan dat deze optie nog niet past binnen het waterveiligheidsbeleid van het Hoogheemraadschap.

Wethouder Ron de Haan zal er volgens de gemeente de komende tijd alles aan doen om de belangen van zowel de ondernemers als het Hoogheemraadschap te behartigen. Zo hopen ze vervolgens snel duidelijkheid te scheppen.