CASTRICUM - De nieuwe tentoonstelling ‘Van schuilplaats tot schatkamer. Atlantikwall bunkers sinds de oorlog’ is tot en met 23 februari 2025 te zien in archeologiemuseum Huis van Hilde.


Behouden, slopen of hergebruiken? De bunkers van de Atlantikwall tekenen al 80 jaar de kust en het duingebied van Noord-Holland. Wat gebeurde er na de oorlog met deze betonnen herinneringen?

Het Noord-Hollands Archief en Huis van Hilde laten in de nieuwe tentoonstelling ‘Van schuilplaats tot schatkamer. Atlantikwall bunkers sinds de oorlog’ het naoorlogse gebruik van de bunkers zien. Tot en met 23 februari 2025 is de tentoonstelling te zien in archeologiemuseum Huis van Hilde.

Bunkers door de jaren heen

Vlak na de Tweede Wereldoorlog vormden de vele bunkers en versperringen van de Atlantikwall een pijnlijke herinnering aan datgene wat nog maar net was gebeurd. Wat moest er met de bunkers gebeuren? Schatgravers, vakantiegangers, kunstenaars, jongeren, militariaverzamelaars en veel anderen ontdekten in de jaren na de oorlog de bunkers en gaven er nieuwe invullingen aan, van vakantiehuis tot speelplekken voor jongeren.

De tentoonstelling laat verschillende periodes zien. De periode vlak na de oorlog waarin sloop voorop stond, de jaren ‘60 tot en met ‘80 waarbij diverse bunkers herbestemmingen kregen, en de periode daarna waarin eerst natuurbeheer en daarna historisch en archeologisch erfgoed voorop kwamen te staan. De tentoonstelling is samengesteld door het Noord-Hollands Archief in samenwerking met Huis van Hilde en combineert 2 collecties: de archeologische collectie en de historische beeldcollectie Provinciale Atlas Noord-Holland. Beide collecties zijn eigendom van de provincie Noord-Holland.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van Huis van Hilde