CASTRICUM - Op 10 en 11 maart starten er bij Toonbeeld Geesterhage in Castricum twee bijzondere beeldende cursussen. Een mooie aanleiding om, nu het weer mag, kunstzinnig aan de slag te gaan! Op de donderdagavond een cursus grafiek en op de vrijdagochtend een cursus staal. Twee niet alledaagse disciplines die beide worden onderwezen door docent Serge van Empelen.

Grafiek
Een van de favoriete uitingsvormen van docent en beeldend kunstenaar Serge van Empelen is grafiek: “Ik heb een enorme passie voor een vers gedrukte ets op het dikke handgeschepte papier. De prachtige fijne lijntjes die getekend zijn met droge naald of via een aquatint, de verschillende grijswaarden die je in een aquatint kan creeëren. De afdruk van een uitgesneden lino, de uitstraling en het eigen karakter van deze technieken is niet te evenaren met welke andere techniek dan ook.”

Deze cursus geeft inzicht in de grafische technieken. Etsen, linosnedes, zeefdrukken, alles kan aan bod komen. Stap voor stap wordt er uitgelegd hoe de processen werken. Leer een of meerder technieken van grafiek in deze bevlogen lessen en verwonder je over de prachtige artistieke resultaten die de grafische technieken je kan bieden!

Workshop staal

Een beeldende activiteit als samenwerking tussen Perspectief en Toonbeeld Geesterhage. Op 14 vrijdagochtenden ga je aan de slag met het leren bewerken van staal. Naast de praktische informatie over het lassen van staal, werken met een haakse slijper en het gebruiken van bijvoorbeeld een aambeeld gaan we met allerlei soorten staal uiteindelijk een beeld maken. Een ieder is vrij om een beeld in zijn vorm of wens te maken. Wel doorlopen we samen het artistieke proces. Allereerst maken we een schets op papier of met boetseerwas en klei om het idee samen met de leraar te kunnen bespreken en bekijken wat de cursist uiteindelijk in staal wil gaan maken en wat de mogelijkheden zijn. De cursist kan ook met zgn. “ready-mades” aan de gang. Gevonden stukken compileren en er een abstract beeld van vormen. Een combinatie van staal en andere materialen levert ook bijzonder fraaie beelden op! Maak een stalen lijst, en “hoe moeten de hoeken dan gezaagd en geslepen voordat je het gaat lassen?” We gaan ook simpelweg oefenen. Een goede las leren leggen die vast zit! Een plaat staal op een aambeeld krom leren slaan. Werken met beton-ijzers als draagconstructie en... hoe werk je veilig met staal en de machines? Met een professioneel geoutilleerd atelier bij Toonbeeld kunnen we in deze lessen goed uit de voeten!

Voor meer informatie kijkt u op www.toonbeeld.tv of belt tijdens kantooruren met de administratie: 0251 659012