CASTRICUM - Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, is het landschap rond archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum het decor voor een nieuw wandelevenement: Wandelen door het Land van Hilde. Deelnemers kunnen de verhalen over het Oer-IJ-landschap boven én onder de grond ontdekken tijdens drie verschillende themawandelingen van 6 of 15 kilometer.

Themaroutes

Er zijn drie thema's waar men uit kan kiezen: Strijd in het landschap, Zand, Duin en Bosch en Kastelen en Buitenplaatsen. De routes van circa 6 of 15 kilometer voeren de deelnemers langs de zichtbare én onzichtbare historie van de regio. Zo wordt tijdens de route Strijd in het landschap stilgestaan bij de Slag bij Castricum in 1799 en de Duitse Atlantikwall, ontdekt men tijdens Zand, Duin en Bosch o.a. de historie van Duin en Bosch van gesticht naar landgoed en worden kastelen en poldergezichten afgewisseld in de route Kastelen en Buitenplaatsen. Alle routes starten bij Huis van Hilde met een verhaal van verhalenverteller Bastiaan de Zwitser en onderweg wordt er door de Oer-IJ-gidsen stilgestaan bij de (bewonings)geschiedenis van het 'Land van Hilde' en hoe dat is terug te lezen in het landschap van nu. Gezinnen met jonge kinderen die nog niet zo ver kunnen wandelen kunnen Hildes Rondje lopen; een beleveniswandeling van ongeveer drie kilometer door de omgeving van Huis van Hilde.

Historische activiteiten

Rond Huis van Hilde worden tijdens het wandelevenement diverse 17e-eeuwse historische activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo is de Soldatenschool weer van de partij waar een musketier je leert schieten met een musket, kun je je eigen 17e-eeuwse pasteitje bakken boven open vuur, een eigen geurzakje maken én zijn er diverse spelletjes zoals bikkelen, het kootspel of touwtje springen. De band Vive les Gueux speelt vrolijke wijsjes uit de 17e en latere eeuwen. De verhalenverteller zal ook voor de museumbezoekers zijn 17e-eeuwse verhalen ten gehore brengen. Ook niet-deelnemers aan Wandelen door het Land van Hilde kunnen op Hemelvaartsdag meedoen met de historische activiteiten bij Huis van Hilde.

Nieuwe invulling

De afgelopen vijf jaar werd vanuit stichting Oer-IJ en Le Champion op Hemelvaartsdag de Oer-IJ-expeditie georganiseerd. Toen duidelijk werd dat vorig jaar de laatste editie zou zijn, besloot de stichting samen met Huis van Hilde een nieuwe invulling te geven aan het wandelevenement, met steun van gemeente Castricum die het initiatief ondersteunt. De verhalen over de historie en het landschap zijn ten slotte oneindig. Door de samenwerking met Huis van Hilde wordt daar nu bovendien een extra dimensie aan toegevoegd door ook de verhalen van ónder de grond te vertellen.

Inschrijven

Inschrijven voor Wandelen door het Land van Hilde is verplicht en kan via de website van Huis van Hilde. Deelname kost €12,50 per persoon. Per route/starttijd is er ruimte voor 20 deelnemers. Na de wandeling is er nog de mogelijkheid om het museum te bezoeken voor nog meer verdieping over de geschiedenis van onze omgeving en haar bewoners.