CASTRICUM - In het nieuwe schooljaar starten er bij muziekvereniging Emergo Castricum ook weer nieuwe muziekcursussen en -lessen. Deze lessen worden gegeven bij Toonbeeld Geesterhage.

Lijkt het je leuk om een instrument te gaan spelen maar ben je er nog niet uit welke? Dan zijn de cursussen van Emergo een prima instap om kennis te maken met muziekinstrumenten en om de basis te leren van muziek maken.

Voor kinderen vanaf groep 2 van de basisschool (5-6 jarigen) is er de cursus de Notenkrakers. Hierin wordt er op speelse wijze kennis gemaakt met muziek, ritmes en samenspelen. Deze groep start bij voldoende aanmeldingen op woensdagmiddag bij Nico Strubbe.

De kinderen vanaf 7 jaar kunnen deelnemen aan de blazersklas en de slagwerkklas. Bij de slagwerkklas maak je niet alleen kennis met het drumstel, maar ook met de marimba, pauken en xylofoon. In een groepje maak je samen 10 keer muziek en speel je misschien wel mee tijdens een concert van Emergo. Bij voldoende aanmeldingen start de slagwerkklas op vrijdagmiddag bij Floris van Tol in de theaterzaal van Geesterhage.

In de blazersklas ga je aan de slag met noten lezen, tellen en samen spelen op de blokfluit. In groepjes van 3 tot 6 kinderen maak je kennis met muziek en de instrumenten uit onze orkesten. Misschien wil je wel saxofoon of trompet leren spelen of ga je toch voor de hoorn of trombone als je klaar bent met wisselen van je voortanden? Nico Strubbe verzorgt deze lessen op woensdagmiddag. Voor kinderen is de overstap naar een instrument makkelijker als ze al bekend zijn met het noten lezen en tellen.

Zijn die voortanden al gewisseld en wil je meteen voor een instrument gaan dan kan dat natuurlijk ook, het hele jaar is het mogelijk om proeflessen te volgen en in te stromen als leerling. Ook volwassenen kunnen via Emergo muzieklessen volgen en een instrument leren spelen.

Emergo heeft als vereniging instrumenten beschikbaar voor nieuwe leden (zolang de voorraad strekt), dus een dure aanschaf is meestal niet nodig Als je lid wordt van Emergo en het instrument is beschikbaar, dan krijg je dit in bruikleen.

Voor de leerlingen die een instrument bespelen lukt het vaak al binnen een jaar in te stromen in het opstaporkest. HIerin speel je samen met andere beginnende muzikanten en ga je ook concertjes geven. Heb je voldoende ervaring dan stroom je verder door naar het opleidingsorkest en het fanfareorkest of brassband.

Momenteel kan Emergo met alle maatregelen wel samen muziek maken. Hopelijk zijn er snel ook weer concerten mogelijk!

Voor inwoners van Castricum is er het jeugdfonds sport en cultuur.
Dit fonds betaalt de contributie en het lesgeld voor kinderen uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub, muziek– of dansles, schilderen, theaterschool of een andere creatieve cursus. Zowel Toonbeeld als Emergo werken graag mee om iedereen de kans te geven om muziek te maken. Meer informatie is te vinden op de website van het fonds.

Voor meer informatie over de lessen en cursussen kunt u terecht bij Maaike Pannekeet, bestuurslid jeugd en opleidingen van Emergo. Dit kan door een mail te sturen naar info@emergo.org of te bellen naar 0251-653231 (na 19.00 uur).