NOORD-HOLLAND - Begin 2022 zijn Jumbo Monique, Stichting RataPlan en Virtual Business Collective gestart met de Mootjes Minisupermarkten. Inmiddels zijn er op diverse plaatsen in Nederland nu 10 supermarkten actief. Dat aantal zal volgend jaar snel groeien tot 25 Mootjes supermarkten. Het idee van de minisupers is dat mensen die weinig te besteden hebben er gratis uit kunnen ‘winkelen’. De Mootjes bevatten maandverband, maar ook lang houdbare basis ingrediënten voor in het keukenkastje, zoals pasta, rijst en soep. Daarnaast zijn er boeken in de Mootjes te vinden. Zo willen de initiatiefnemers (menstruatie) armoede tegengaan en cohesie binnen de buurt stimuleren waarbij buurtbewoners elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ondersteunen.

"De run op de Mootjes Minisupermarkten laten zien dat de behoefte enorm is .”
De initiatiefnemers leren veel de afgelopen tijd. Nu er 10 minisupers draaien zien we wel dat de behoefte echt enorm is. Gert-Jan Dekker: “Op sommige plekken is het amper mogelijk om de kastjes vol te houden. Zeker in onze kringloopwinkels. Dat zijn natuurlijk ook de effecten die we wel hadden verwacht maar dat de behoefte zo groot zou zijn is toch wel overweldigend.” De mensen bij wie de kastjes in de tuin staan, de bedrijfsleiders van de minisupers, beleven dagelijks wel iets. Wat ze zien is dat mensen overdag vullen en vooral in de avond de spullen eruit halen. De bedrijfsleiders passen het aanbod aan naar behoefte. Zo zijn er Mootjes met ontbijtspullen bedoeld om kinderen in ieder geval een ontbijt te kunnen geven voor ze naar school gaan. Ook zijn er Mootjes waar de soep heel hard gaat en er nu dus verschillende soorten soep worden aangeboden. Bij alle Mootjes gaan de menstruatieproducten heel hard.

Producten doneren voor Mootjes
In de kringloopwinkels van RataPlan worden de Mootjes omgetoverd tot inzamelpunten voor de andere Mootjes. Hetzelfde gaat Jumbo Monique doen. Zo zijn er binnenkort aparte inzamelpunten en blijven de kastjes in de verschillende buurten goed aangevuld. Het is nu al mogelijk om de producten voor de Mootjes te doneren, maar het bouwteam van RataPlan zal daar de komende tijd speciale displays voor bouwen die later in de winkels worden geplaatst.

Leer- en werkplekken

RataPlan zal vanaf volgend jaar alle nieuwe Mootjes minisupers produceren in haar werkplaats. Daarmee biedt de stichting leer- en werkplekken voor een kwetsbare doelgroep. “Zo kunnen we de productie en uitrol van de Mootjes in eigen hand houden en daarmee ook een versnelling aanbrengen. Want dat er vraag naar is en dat het nodig is blijkt nu wel!”, zegt Dekker.

Het Mootjes-project is een initiatief van supermarktondernemer Monique Ravenstijn. De aanleiding voor Ravenstijn waren nieuwsberichten over de vele meisjes en jonge vrouwen in Nederland die niet genoeg geld hebben voor maandverband en tampons.