CASTRICUM – Het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) geeft in het laatste rapport aan dat we nog maar heel weinig tijd hebben voordat het klimaat niet meer te redden is. De crisis is enorm en is al hier en nu. Op 22 april om 20.00 uur geeft Extinction Rebellion Castricum een lezing in de Maranathakerk in Castricum. Behalve over de stand van het klimaat en ecologie, gaat het over wat we kunnen doen om het tij te keren. De toegang is gratis.

De klimaatcrisis is de grootste bedreiging voor onze veiligheid, welzijn en gezondheid. Nu al heeft de opwarming van de aarde verwoestende effecten. In 2021 stierven in Afrika mogelijk 250.000 kinderen van de honger als gevolg van klimaatverandering. Maar ook in Nederland zijn de gevolgen merkbaar. Twee dagen regenval richtte in Valkenburg voor 400 miljoen euro schade aan. Voor Nederland is de opwarming extra gevaarlijk omdat een groot deel van ons land onder de zeespiegel ligt. Het laatste IPCC-rapport geeft onomwonden aan dat snelle en vergaande ingrepen nodig zijn. Maar de politiek doet, behalve praten, zo goed als niks.

Stel jezelf de vraag

Natuurkundige Geert Kapteijns zal in de lezing “Actievoeren of Uitsterven” de toehoorders meenemen in de laatste stand van de wetenschap op het gebied van klimaat en ecologie. Dat is schrikken voor veel mensen. Maar hij zal ook laten zien wat het plan van Extinction Rebellion is om het tij te keren. Geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid, de belangrijkste actiemethode van Extinction Rebellion, is namelijk een effectief middel om de nodige veranderingen teweeg te brengen. Omdat we nog maar heel kort tijd hebben, zijn de komende jaren cruciaal. “We moeten onszelf allemaal de vraag stellen “Wil ik passief toekijken en medeplichtig zijn aan ontzaglijk lijden van mijn medemensen? Of wil ik later kunnen zeggen: ‘Ik heb alles gedaan wat ik kon om het tij te keren’?,” zegt iet van Hoof van Extinction Rebellion Castricum. “Wij kiezen met XR natuurlijk voor het laatste en willen iedereen uitnodigen om met ons mee te doen.”

Steun van de Verenigde Naties voor XR

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres sprak bij de presentatie van het laatste IPCC rapport op 4 april onomwonden zijn steun uit voor klimaatactivisten overal ter wereld. Partijen die inzetten op de uitbreiding van fossiele brandstoffen, noemde hij “gevaarlijke radicalen”. Hij riep burgers op om zich te verenigen en actie te ondernemen. Extinction Rebellion Castricum is opgericht in oktober 2019 en heeft al veel van zich laten horen in Castricum. Onder andere met een burgerinitiatief voor het uitroepen van de klimaat- en ecologische noodtoestand. Hoewel de gemeenteraad het burgerinitiatief eerder nog afwees, heeft een meerderheid van de raad inmiddels erkend dat er inderdaad een klimaatcrisis is. Extinction Rebellion gaat in overleg met de gemeenteraad om dit ook te laten formaliseren, zoals gevraagd door de honderden burgers die het burgerinitiatief steunden.

Wat: lezing Extinction Rebellion Castricum “Actievoeren of Uitsterven”
Waar: Maranathakerk, Prins Hendrikstraat 1, Castricum
Wanneer: vrijdag 22 april 2022, 20.00 (inloop). Lezing van 20.30 – 21.30. Napraten tot 22.00

Facebookevenement: https://fb.me/e/4CYheuiFD