CASTRICUM - Deze week maakten de leerlingen uit groep 8 van kindcentrum Helmgras alvast kennis met het leven op de middelbare school. Tijdens de ‘PO-VO week’ volgen de kinderen een rooster zoals in het voortgezet onderwijs en krijgen les van verschillende vakdocenten.

Juf Merel, leerkracht van groep 8B vertelt over dit nieuwe initiatief: “Maandagmorgen gingen we van start met een lesrooster vol lessen van 45 minuten. In 3 brugklasgroepen krijgen de kinderen een lesaanbod uit het voortgezet onderwijs. Ze maken onder andere kennis met nieuwe vakken als biologie, natuurkunde, scheikunde, Frans en informatica. Het hele vakkenpakket is compleet. Voor kinderen is het bijzonder dat deze vakken op zichzelf staan, want in het basisonderwijs bieden we veel vakken geïntegreerd aan.”

Juf Jeanette uit groep 8A vult haar aan: “Docenten van het voortgezet onderwijs, ouders uit het onderwijs en collega’s uit ons netwerk komen de lessen geven. Elke les vindt plaats in een ander lokaal en pauze hebben de kinderen in de aula. De ervaring voor de leerlingen is geweldig. Zo kunnen ze in een veilige omgeving alvast rustig wennen. Hun zelfstandigheid groeit en ze leren er heel veel van.”

Mees, Semme en Ilse uit groep 8 denken er net zo over. Mees: “We hebben een lesrooster en een tas met schoolspullen mee. Tussen de lessen wisselen we van lokaal en het is belangrijk om op tijd te zijn. Vanmorgen moest er al iemand een briefje halen bij de conciërge omdat hij te laat was.” Ilse vervolgt: “En het is leuk om andere dingen te leren, zoals biologie en aardrijkskunde. Dat vak ging over vulkanisme vandaag. Semme: “Ik vond de muziekles echt cool, we mochten spelen op keyboards en basgitaar en we hebben geoefend met drummen.”