CASTRICUM - Dinsdagmorgen staan microscopen, pipetflesjes en objectglaasjes klaar op basisschool Helmgras. Meneer Jacobs, technisch onderwijsassistent van het Jac. P. Thijsse College, gaat met 20 leerlingen van groep 6, 7 en 8 aan de slag om hun eigen DNA te vinden en te onderzoeken.

Meneer Jacobs geeft deze les in een serie van 8 bètalessen in de komende weken. Daarin maken de kinderen kennis met biologie, natuurkunde en scheikunde. Vandaag onderzoeken de kinderen hun eigen speeksel: welke cellen zitten erin en hoe kan je hierin je eigen DNA vinden? Leerlingen van Helmgras die hier interesse in hebben, kunnen een motivatiebrief schrijven waarin zij aangeven waarom ze aan deze lessen willen deelnemen.

Stephana Kruse, adjunct-directeur van Helmgras: “Wij krijgen mooie brieven binnen. Soms worden er hele werkstukken van gemaakt. Het is heel leuk om te zien hoe gemotiveerd de kinderen zijn om hierover meer te leren. Deze bètaworkshops komen voort uit onze samenwerking met het Jac. P. Thijsse College. Hierdoor krijgen onze leerlingen de kans om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. De workshops bieden extra uitdaging en hebben echt een meerwaarde voor de kinderen ten opzichte van onze eigen lessen.”

Stephana Kruse vervolgt: “Het mooie is dat we naast deze workshops ook verdieping kunnen aanbieden voor andere talenten. Onze leerlingen kunnen zich ook inschrijven voor lessen Chinese en Spaanse taal en cultuur of bijzondere lessen bewegingsonderwijs: sport & lifestyle. Zo bieden wij kinderen over de hele linie de mogelijkheid om te ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze talent voor hebben. Hierdoor zijn leerlingen op Helmgras extra gemotiveerd om te leren en hebben ze zelf invloed op hun eigen leerproces.”

Leerlingen van basisschool Helmgras onderzoeken cellen onder de microscoop tijdens een bètaworkshop in samenwerking met het J.P. Thijsse College.